Fredag kveld kalte valgkomiteen i Trøndelag Ap inn til pressekonferanse, etter flere dager med mediestorm. I starten av uken var det tidligere nestleder Trond Giske som ble utpekt som ny leder for fylkespartiet, noe som har ført til kraftige reaksjoner.

Flere hundre Ap-politikere, inkludert stortingsrepresentanter, har signert et opprop om å vrake Giske. Samtidig har unge kvinner fortalt om ukultur i fylkespartiet. Det har også kommet inn et nytt varsel om Giske, som han har avvist i et Facebook-innlegg. Dette førte til at valgkomiteen torsdag kveld kalte inn til krisemøte, og fredag kom med en ny innstilling.

Nå peker komiteen i stedet på varaordfører Marit Bjerkås fra Rennebu som ny leder. Hun takker ja til å bli innstilt som fylkesleder.

Hun får med seg Amund Hellesø og Eva Kristin Hansen som nestleder i innstillingen.

Trekker seg fra gjenvalg til Stortinget

Samtidig kommenterer Trond Giske på ny saken på sin Facebook-side. Han avviser at han vil stille opp i et eventuelt benkeforslag og anbefaler at årsmøte samler seg om valgkomiteens forslag. I tillegg varsler Giske at han ikke vil ta gjenvalg til Stortinget i 2021 – og refser samtidig pressen.

«Det er umulig å stå i en situasjon hvor hverken grunnleggende rettsregler eller presseregler gjelder. Dette tar ikke slutt, folk kan uten dokumentasjon fremføre anklager mot meg hver gang jeg søker politiske verv. Det skjedde i fjor, det skjer igjen nå, og det vil kunne skje i fremtiden. Jeg har derfor sammen med familien min kommet til at jeg ikke lenger kan stå i dette, heller ikke i en renominasjon til Stortinget. Belastningen blir for stor. Jeg er lei meg overfor alle som støtter meg og som oppfordrer meg til å stå på. Jeg skulle gjerne fulgt oppfordringen og bidratt til å bygge et godt og sterkt Arbeiderparti. Det er dessverre ikke mulig».

Refser pressen igjen

Giske måtte gå som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018, etter at leder Jonas Gahr Støre og generalsekretær Kjersti Stenseng konkluderte med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske har beklaget oppførsel, men bestrider at han har begått seksuell trakassering.

Denne uken var han på randen av et comeback da valgkomiteen i Trøndelag Ap, ledet av stortingsrepresentant Arild Grande, enstemmig pekte på Giske som ny leder. Men nominasjonen har møtt motstand både internt i Trøndelag Ap og i resten av partiet.

Torsdag skrev Giske på sin Facebook-konto, etter at det var blitt kjent i en rekke medier, at det var levert inn et nytt varsel mot ham, som han avviste. Samtidig refset han pressens dekning av sakene mot ham. I dag gjentar han kritikken.

«Mediene fortsetter å omtale usanne anklager mot meg uten noen dokumentasjon. Varsler og saker med usanne påstander kommer på trykk uten å vente på saksbehandling. Vanlige presseetiske regler om å kontrollere at opplysninger er korrekte, er lagt bort. Det kreves at jeg må motbevise påstandene», skriver Giske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.