Lederen av Arbeiderpartiets valgkomité i Trønderlag Jorodd Asphjell bekrefter ovenfor DN at han fredag morgen sitter i et møte med valgkomiteen angående utviklingen i Giske-saken.

Fredag morgen publiserte Trond Giske et innlegg på sin egen Facebook-side der han forsvarer seg mot VG-artikkelen.

«...oppslaget i VG helt urimelig. «Bekymringsmeldingen» kom ikke fra kvinnen som danser på videoen. Den kom fra en mann som hadde sett videoen på nett og som leverer inn det han kaller et «varsel» uten å konferere med kvinnen og uten å ha vært til stede. VG gjengir mannen syn på hvor forferdelig min oppførsel er, en framstilling helt i strid med realitetene.», skriver Giske i innlegget.

Mener VG bør beklage

Han gjør det likevel klart at han ikke burde vært med i videoen det gjelder.

«Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt.», skriver han på Facebook.

Videre mener han VG har bør beklage:

«Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken.»

Jorodd Asphjell om barbesøket med Giske
04:19
Publisert:

Innkaller til møter

Valgkomiteen i Trønderlag Ap holder ekstraordinære møter i forbindelse med saken.

– Vi har hatt et møte, og skal ha et nytt møte senere i dag, sier fylkessekretær Pål Sture Nilsen til DN.

Han bekrefter at fylkeslaget skal vurdere hvorvidt de nyeste innstillingene rundt Giske skal bli stående eller ikke.

Også Trøndelag AUF mener det er nødvendig å diskutere saken.

– Jeg har innkalt til ekstraordinært fylkesstyremøte i morgen kveld, fordi jeg mener dette er en sak vi må diskutere, skrev leder i Trøndelag AUF Håkon Einarsve i en SMS til Trønder-Avisa like før midnatt torsdag kveld.

«Ser verre ut enn det var»

Bakgrunnen for Giskes utblåsning er en VG-artikkel som omtalte et varsel mot Trond Giske. Varselet gjaldt en video der Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene mens de danse. Det var ikke kvinnen selv som varslet, men nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo. Kvinnen på videoen er medlem i foreningen.

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sa hun til VG om hendelsen.

Til NRK sa hun dette om hendelsen:

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med ham, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til statskanalen torsdag.

Steiro: – Har offentlig interesse

DN har vært i kontakt med VGs redaktør Gard Steiro fredag morgen. Han hadde da ikke fått sett på uttalelsene til Giske. Fredag formiddag vil ikke Steiro gi noen ytterligere kommentarer og henviser til en uttalelse han har gitt til egen avis.

– Sakens kjerne er en bekymringsmelding. Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet. VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, sier Steiro.

Han sier videre at at VG fikk verifisert at videoen var autentisk, og tok kontakt med kvinnen.

– VG har ikke forsøkt å fremstille situasjonen i baren annerledes enn det kvinnen ga uttrykk for.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette sa Støre da Giske trakk seg fra nestledervervet i januar 2018: - Slik adferd ikke forenlig med det å være tillitsvalgt på det nivået i Arbeiderpartiet
01:57
Publisert: