Sent torsdag kveld varsler Trøndelag Ap at valgkomiteens innstilling av Trond Giske som ny fylkesleder ikke lenger gjelder.

Dette skjer etter et ekstraordinært møte i valgkomiteen om innstilling som følge av at AUF Trøndelag tidligere i dag trakk sin støtte til Giske som ny leder.

– Arbeidsutvalget har derfor bedt valgkomiteen jobbe videre med å få frem en innstilling til årsmøtet, står det i en melding fra Trøndelag Arbeiderparti.

NRK erfarer at han ikke lenger er aktuell kandidat i innstillingen til nytt styre.

Giske med innlegg på Facebook

Trond Giske kommenterer på sin Facebook-konto sakene som har kommet frem i løpet av dagen, der blant annet en kvinne fra Trøndelag har levert nytt trakasseringsvarsel mot ham.

Slik åpner han innlegget:

– I dag, to dager før årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti, har jeg blitt orientert om at det er levert et varsel mot meg til partikontoret. Varselet skriver seg fra et nachspiel for 6 år siden hvor en nå 24-årig kvinne hevder at jeg har strøket henne på låret. Når jeg avviser dette, vil partiet sette i gang en gjennomgang og behandling av hva som skjedde på dette nachspielet i 2014. Mediene er tipset om saken, og alle publiserer umiddelbart.

Giske er innstilt som ny leder av Trøndelag Arbeiderparti, som skal stemme over hvem som får ledervervet lørdag. I oppspillet mot møtet har det kommet flere stemmer til som er kritiske til valget.

Tidligere torsdag trakk Trøndelag AUF sin støtte til Giskes kandidatur, som til nå har vært enstemmig. Kilder forteller til NRK at Trøndelag Ap vurderer å vrake Giske fra innstillingen, dersom han ikke trekker seg frivillig.

Mener pressen bryter egne regler

I innlegget går Giske hardt ut mot pressen. Uten å være spesifikk om hvilke medier han referer til, skriver Giske at pressen omtaler både varsler og påstander fra mange år tilbake uten krav til dokumentasjon eller påvente av saksbehandling.

Adresseavisen hadde torsdag en sak om Sandra Skillingsås (29), som fortalte om det hun mente var en ukultur i partiet og en hendelse med Giske på et nachspiel.

For å understreke kritikken viser Giske blant annet til til at Vær varsom-plakaten, pressens egne regelverk, ikke likestiller «varsel» og «anmeldelse», og at det stilles krav til at opplysninger skal være korrekte.

– Slik det er nå, vil enhver demokratisk prosess og enhver kandidat settes ut av spill av et varsel rett før valg, skriver Giske.

Han skriver at han kan stå i mye, men at «ingen kan stå i et rom der hverken grunnleggende rettsregler eller presseregler gjelder».

Adressa-redaktør avviser kritikk

Kirsti Husby, sjefredaktør i Adresseavisen, skriver i en melding til DN at Giske er i sin fulle rett til å gi sin versjon av saken, og at de gjennom omfattende dialog med han har forsøkt å tilrettelegge for det.

Hun avviser derimot at avisen kun bygger på Skillingsås troverdighet.

– I artikkelen er det andre kilder som underbygger det Skillingsås forteller om nachspielet og Adresseavisen har gjort omfattende research som har styrket historien, skriver Husby.

– Giske har rett i at hennes troverdighet er veldig stor i kraft av at hun over mange år har vært en del av hans indre krets, og at hun står frem med en stor omkostning for seg selv. Men dette er altså bare ett av flere moment, skriver Husby og påpeker at:

– Giske har for øvrig ikke tilbakevist Skillingsås historie i sin imøtegåelse.

Hun skriver at når det gjelder varselet som Giske påpeker at ikke er ferdig saksbehandlet, så kjenner Adresseavisen varslers identitet og hvilke påstander varselet gjelder.

– Vi har gjort et grundig arbeid rundt varslet, har fått bekreftet at det er innlevert og har forsøkt å få Giskes kommentar. Han har imidlertid selv valgt å ikke kommentere, skriver Husby.

Sjefredaktøren i Adresseavisen, Kirsti Husby, avviser at påstandene som de har trykket i saker om Trond Giske (Ap) er udokumenterte.
Sjefredaktøren i Adresseavisen, Kirsti Husby, avviser at påstandene som de har trykket i saker om Trond Giske (Ap) er udokumenterte. (Foto: VG, Øyvind Nordahl Næss)

«Ingen har krav på ny tillit»

I innlegget sitt henviser også Giske til den mye omtalte VG-saken om en dansevideo av han og en da anonym kvinne på Bar Vulkan.

Som reaksjon på saken mistet Giske innstillingen til flere sentrale verv i Trøndelag Arbeiderparti. VG ble felt i Pressens Faglige Utvalg for saken.

– I fjor grep mediene direkte inn i en demokratisk prosess i Trøndelag Arbeiderparti. Den gangen ved å skrive om et varsel ingen varsler sto bak, med et falskt sitat og ukevis med benektelser, skriver Giske om hendelsen.

Han mener det skapte et press for Trøndelag Arbeiderparti som det var umulig for dem å stå i – og som nå er skapt på nytt.

– Jeg har forståelse for om Trøndelag Arbeiderparti velger noe annet. Det er ingen som har krav på tilgivelse eller ny tillit. Det er ingen som har krav på en ny sjanse. Mange mennesker opplever hendelser i livet som gjør at de aldri får reise seg igjen, skriver Giske.

Han understreker at han selv gjerne ønsker å fortsette det politiske arbeidet i Trøndelag og frem mot neste valg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.