Lørdag gjorde Trond Giske sitt politiske comeback med en over 40 minutter lang tale på Folkets Hus på Gjølme i Trøndelag. Anledningen var konstitueringen av det nye partilaget Orkland Arebiderparti. Han ga en uforbeholden unnskyldning til kvinnene som har varslet mot ham.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke har vært bevisst min rolle og min makt, sa han under talen.

Tidligere AUF-medlem Sunniva Andreassen er en av dem som varslet om Giske. Hun sto frem fordi hun mente Giske forsøkte å bagatellisere varslene som hadde kommet.

Anerkjenner varslene i større grad

Nå opplever hun at det har endret seg.

– Han har for første gang ikke prøvd å bagatellisere det som har skjedd, og han anerkjenner i større grad varslerne. Samtidig er det synd at han ikke selv ser at han har misbrukt makt systematisk opp gjennom årene, sier hun.

Andreassen fortalte da hun sto frem på NRK at hun traff Giske for første gang i 2008 da hun var 18 år og medlem i AUF. Anledningen var et AUF-nachspiel, hvor hun sier Giske ble pågående og intens.

I et brev til sentralstyret, først gjengitt i VG, har Giske selv skrevet at han ikke erindrer å ha gjort noe forsøk på fysisk tilnærming, men at han aksepterer kvinnens historie og gir henne sin unnskyldning.

– For første gang virker det som det er et punktum i Giske-saken, men vi må slutte å lukke øynene for problemet selv om Giske har mistet sin stilling, sier Andreassen

Stort problem

Hun er opptatt av å understreke at maktmisbruk og seksuell trakassering fortsatt er et betydelig problem.

Selv om Giske nå beklager og har mistet vervet som nestleder, understreker Andreassen derfor at man må fortsette Metoo-kampanjen og være mer oppmerksomme på seksuell trakassering.

– Problemet med maktmisbruk er ikke borte bare fordi han har gått av som nestleder. Det handler om systemet og er et samfunnsproblem, og ikke bare en enkeltperson, sier hun.

DN har videreformidlet Andreassens uttalelser til Per Olav Hopsø, som har fungert som pressekontakt for Giske på turen til Trøndelag. Han skriver følgende i en melding:

– Trond Giske har ingen kommentar utover det han sa i talen sin.

DN har også vært i kontakt med Line Oma, den første varsleren som sto frem. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

På vei ut fortalte Giske at han hadde gruet seg, men synes det var godt å komme tilbake.
På vei ut fortalte Giske at han hadde gruet seg, men synes det var godt å komme tilbake. (Foto: Gorm K. Gaare)

Gruet seg

Giske tok seg tid til å prate med pressen på vei ut fra Folkets Hus på Gjølme i 17-tiden.

– Det er godt å være tilbake, sa Giske og la til at han aldri har gruet seg så mye til en tale.

Stortingsrepresentanten ble spurt om hvordan han følte seg etter at møtet var over.

– Jeg må kjenne litt på det. Det er første dagen på jobb på syv uker, så det tar litt tid. (Vilkår)

Oppsummering av børsuken som burde komme med en helseadvarsel
01:41
Publisert: