Idrettsklubben Norna-Salhus i Bergen er en av mange i idretten som i mange år har nytt godt av pengene til bergensmilliardæren Trond Mohn (74). Mohn har gitt hundrevis av millioner til forskning, idrettsanlegg og andre formål.

Primus motor i Norna-Salhus, Kjell Magne Ebbesvik, fikk i fjor en idé til Mohns 75-årsdag: Trond Mohn Games.

– Hva skal man gi tilbake til en person som har gitt så mye til det offentlige og idretten? Jeg tenkte at vi kanskje skulle gi ham et friidrettsstevne på Fana Stadion, sier Ebbesvik.

Han foreslo arrangementet til Mohn før jul.

– Jeg spurte om han ville likt det. «Ja, det kunne vært kjekt», svarte han, sier Norna-Salhus-generalen.

Store navn

Siden januar har Ebbesvik arbeidet med å få på plass stevnet 22. august. Han forteller at friidrettsheltene Ingebrigtsen-brødrene har bekreftet at de vil komme.

Ebbesvik håper Karsten Warholm kan være med.
Ebbesvik håper Karsten Warholm kan være med. (Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/NTB scanpix)

– Da må vi bygge noe rundt de, sier Ebbesvik.

Verdensmester i hekk, Karsten Warholm (22), og løper Karoline Bjerkeli Grøvdal (27) har også blitt kontaktet. Planen for stevnet er å også ha med lokale utøvere som holder høyt nivå.

Mohn drev selv med friidrett i ung alder, og løp som 18-åring 100-meter for 11 sekunder og 400-meter på 50,2 sekunder på grusbane, ifølge Ebbesvik.

Sportsklubben Brann, som Mohn løp for – og senere også har gitt store pengebeløp til, skal også være med på stevnet.

Tre millioner

Stevnet vil koste minst tre millioner kroner, forteller Ebbesvik. Bergen kommune har allerede sagt ja til å bidra med en «høy sum», mens fylket også er positivt innstilt.

– Da er vi jo en tredjedel på vei, og så har vi et godt og stort næringsliv som må komme inn på sponsorsiden. Og jeg tror ikke dette er det verste å selge, sier Ebbesvik.

Arrangøren har også sendt et brev til statsminister Erna Solberg og kulturminister Trine Skei Grande, og bedt om 900.000 kroner.

«I så fall ønsker vi statsminister Erna Solberg velkommen – også til å åpne det hele foran et fullsatt Fana Stadion», heter det i brevet, hvor det står at Mohn har gitt over to milliarder kroner til samfunnsnyttige formål gjennom årene.

– Men han er jo Arbeiderparti-mann?

– Det er han, men det burde ikke bety noe. Gavene har kommet uansett hvem som har styrt, sier Ebbesvik.

Trond Mohn har ikke besvart DNs henvendelse om saken. (Vilkår)

Én av disse innrømmer å ha tatt opp forbrukslån
- Nei, nei, nei, sier alle de andre.
01:20
Publisert: