– Vi må i et møte nå, bryter en rådgiver inn på spørsmål om Linda Hofstad Helleland (H) er skuffet.

Tirsdag vanket det blomster på Helleland, men det var neppe anledningen hun selv hadde ønsket. Mens dusinvis av blomster ble delt ut i Erna Solbergs stadig utvidede regjering, måtte Helleland og statsrådskollega Bård Hoksrud (Frp) takke for seg da rekordmange 22 regjeringsmedlemmer fra fire partier møtte pressen på Slottsplassen.

Helleland og Hoksrud måtte ta til takke med bakveien ut fra Slottet.

Selv sier Helleland at hun er glad for å få «livet tilbake», og at det er en tid for alt.

Men med Hellelands exit er Erna Solbergs regjering uten trønderrepresentanter. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande er riktignok født i Trøndelag, men har bodde flere årtier i Oslo, og representerer hovedstaden på Stortinget.

Hellelands avgang førte derfor til kraftige reaksjoner i hjemfylket Trøndelag.

«En risikosport for Solberg»

Tidligere olje- og energiminister Tord Lien – tidligere innvalgt på Stortinget fra daværende Sør-Trøndelag – er blant dem som uttrykte misnøye over at statsminister Solberg føyer seg inn i en eksklusiv klubb i trøndersammenheng.

Ifølge Lien er det bare Thorbjørn Jaglands (Ap) regjering som har forsøkt seg uten trøndere de siste 60 årene.

– Du så hvordan det gikk. Dette kan bli en risikosport for Erna Solberg, sier Lien, som i dag er regionsjef for NHO i Trøndelag.

I forkant hadde det også utspilt seg et «opprør» i Trøndelag. Ingrid Skjøtskift, ordførerkandidat for Høyre i Trondheim, kalte avgjørelsen «absurd».

Den ferske eksstatsråden setter pris på engasjementet.

– Jeg skjønner at folk i Trøndelag er skuffet. Samtidig kan trøndere henge med hodet den ene dagen, men hive seg rundt og brette opp ermene den neste. Selv ser jeg frem til å brette opp ermene for Trøndelag på Stortinget, sier den nylig avgåtte statsråden.

– Gjør ikke en flertallsregjering det ekstra viktig med representasjon nettopp i regjeringen?

– Nå blir det viktig for oss å gjøre en jobb opp imot regjeringen. Det gjelder saker som satsingen på forskningssenteret Ocean Space, NTNU og samferdsel i Trøndelag. Våre statsråder kommer til å være lydhøre, og trønderdelegasjonen kommer til å banke på døren, svarer Helleland.

Skuffet Salmar-sjef

Konsernsjef Olav-Andreas Ervik i sjømatselskapet Salmar håper ikke regionen og dens bedrifter blir skadelidende.

– Det er skuffende om det ikke finnes plass til regjeringsmedlem fra en såpass viktig verdiskapingsregion som Trøndelag. Samtidig er det aller viktigst at regjeringen fører en politikk som en bra for hele landet, for eksempel ved å si klart nei til å innføre en ny skatt på havbruk som nå utredes. Det vil ramme en viktig, konkurranseutsatt distriktsnæring, mens mer skjermede bedrifter i mer sentrale strøk får lavere skatt, skriver Ervik i en epost til DN.

Også tidligere arbeidsminister Robert Eriksson fra Frp, som i dag er administrerende direktør i næringsorganisasjonen Sjømatbedriftene, mener det er en nedtur for regionen når de trønderske stemmene forsvinner fra regjeringskvartalet.

– Jeg er skuffet over at det ikke er funnet plass til en trønder i regjeringen. Det ville vært lettere for oss som næringsaktører å bli hørt med en Trøndelag-representant. Derfor er det en svekkelse for Trøndelag, selv om vi har vært godt vant frem til nå, sier Eriksson.

Wada neste?

Under pressekonferansen i statsministerboligen tirsdag fikk Erna Solberg spørsmål fra Adresseavisen om hva hun tenkte om trønderkritikken.

– Jeg forstår at de er skuffet over at det ikke er en trønder i regjeringen. Nå har jeg hatt fem trøndere gjennom perioden, så de har vært godt representert, sa Solberg.

Hun viste også til at regjeringen foretok en større omlegging av statsrådsporteføljer i fjor. Dermed var det ikke ønskelig å gjøre for mange endringer nå.

– Vi må også passe på litt kontinuitet, sa Solberg.

Trønderske Helleland fikk gode ord med seg ut av regjeringen.

– Linda er tydelig og engasjert, og en skikkelig modig politiker, sa Solberg.

Statsministeren viste spesielt til Hellelands arbeid med barnevernsreform og hennes tiltak for å motarbeide kroppspresset blant unge.

Helleland er i dag visepresident i Verdens Antidopingbyrå (Wada), og er regjeringens kandidat til å bli president. Solberg understreket at regjeringens fortsatt støtter hennes kandidatur.

– Dette har ingenting å gjøre med mitt kandidatur, men jeg får nok mer tid til å jobbe med Wada fremover – i tillegg til Trøndelag, sier Helleland om sin avgang.

«Ikke så godt vant i Telemark»

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk i motsetning til Helleland beholde sin statsrådsstilling. Han forstår reaksjonene fra Trøndelag.

– Det er selvfølgelig helt legitimt og forståelig at trønderne slåss for interessene til egen landsdel. Men det er masse trøndere i de fire regjeringspartiene. Bare se hvordan regjeringen har satset på de tunge teknologimiljøene, NTNU og Sintef i sine år, sier Røe Isaksen.

Ministeren er ikke så mismodig over at hans egen region mister statsrådsinnflytelse ved at landbruksminister Bård Hoksrud går ut av regjeringen.

– Vi er ikke så godt vant i Telemark, sier Røe Isaksen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utvidet regjering: – Jeg er her for å levere blomster til mannen min
01:19
Publisert: