Det går mot et nytt politisk prestisjenederlag for USAs president Donald J. Trump og hans administrasjon. Få uker etter at deres omstridte innreiseforbud ble avvist av en amerikansk domstol, tårner motstanden mot Trumps forslag til en ny helsereform seg opp fra alle kanter. 

Tidligere denne uken kom det endelige forslaget til en løsning for å fase ut og erstatte Trumps forgjenger Barack Obamas helsereform, Affordable Care Act eller Obamacare. 

Trump har gjentatte ganger kalt Obamacare en «katastrofe» og varslet at helseordningen vil «implodere» og «kollapse» som følge av økende forsikringskostnader. 

– Vår fantastiske nye helsevernlov er nå ute til evaluering og forhandling. Obamacare er en fullstendig og total katastrofe – imploderer raskt!, skrev Trump på Twitter i forbindelse med fremleggingen av planen tirsdag. 

Tror ikke på gjennomslag

– Trump får ikke gjennom forslaget slik det er i dag. Jeg ser mer på dette som et utgangspunkt for videre forhandlinger. Det her kommer til å ta tid, sier forvalter Torbjørn Bjerke i Arctic. 

Bjerke forvalter Arctics globale helsefond, Aurora Life Science, og følger den amerikanske helsesektoren tett. Han har møtt Trump ved to anledninger, senest for fire år siden på Trumps Mar-a-Lago-resort i Florida.

Helsefondet ble startet i mai 2016, og både før og etter Trumps valgseier har fondet satset på amerikanske helseaksjer. Fondet har oppunder 900 millioner kroner under forvaltning og er opp 15,2 prosent siden oppstarten. 

– Jeg håper Trump kan få inn flere eksperter enn de som sitter med det nå. Det virker ikke som de har så mye peiling, sier han.

Republikanere stritter imot

Et vell av fremtredende republikanere i Senatet og Kongressen har uttrykt skarp motstand mot forslaget, hovedsakelig knyttet til at planen ikke fjerner nok aspekter av Obamacare. Planen har flere ganger blitt omtalt som «Obamacare 2.0» eller «Obamacare Lite», med henvisning til dette. 

En rekke innflytelsesrike konservative interessegrupper og tenketanker har også uttrykt lignende motstand. På tross av dette er Bjerke positiv til hva som til slutt kan komme ut av forhandlingene.

– Det er flere elementer i denne saken, men det ingen – hverken republikanere eller demokrater – ønsker er at færre skal få mulighet til å være forsikret, sier han. 

Demokrater har ofte argumentert med at flere titall millioner amerikanere vil miste sin helseforsikring om Obamacare fjernes uten et godt alternativ.

Økte priser

Et av Trumps hovedargumenter til hvorfor Obamacare er en «katastrofe» er økende pris på forsikringen i flere stater. Prisene, eller forsikringspremiene som det også kalles, har økt med flere titall prosent i flere stater. I delstaten Arizona har noen forsikringskunder sett mer enn en dobling av forsikringspremiene.

For de fleste av forsikringskundene vil prisøkningen nulles ut av offentlige subsidieordninger, som gjør at regningen for prisøkningen går til myndighetene. Trump vil blant annet fjerne denne subsidieordningen i sitt nye forslag (se faktaboks).

Mange stater er unntatt de dramatiske prisøkningene, og de fleste fagfolk sier at helsekostnadene i landet øker saktere enn før Obamacare trådte i kraft. De fleste amerikanere får også helseforsikringen sin gjennom arbeidsgiveren, som ikke har sett slike prisøkninger. Obama har selv vedgått at helsereformen har sine svakheter, og vil kreve mer arbeid for å fungere optimalt. 

«Ingen» visste?

Trump har selv omtalt arbeidet med helsereformen som «utrolig komplekst».

– Det er et utrolig komplekst tema. Ingen visste at helsepolitikk kunne være så komplisert, sa Trump under en pressekonferanse i slutten av februar, før han senere sammenlignet det med jobben med å gjennomføre storstilte skattekutt.

– Skattekutt har aldri vært enkelt, men det er en bitte liten maur i forhold til hva vi snakker om med Obamacare, sa Trump. 

Se hele utsagnet i videovinduet under:

Det utsagnet imponerer ikke Bjerke. 

– Det kunne jeg fortalt han da vi møttes, og det prøvde jeg også å fortelle han da vi møttes, sier han. Forventninger om mindre regulering, lavere skatter og utfasing av Obamacare har sendt amerikanske helseaksjer i været siden Trump ble valgt. 

Men for Bjerke og hans kolleger i Arctic byr Trump på problemer. 

Like før børsene i USA åpnet tirsdag sendte Trump ut en Twitter-melding om helsesektoren der han skrev at «prisene for det amerikanske folk skal komme langt ned!».

Det sendte den amerikanske aksjeindeksen S & P 500 Health Care, den største indeksen for helserelaterte selskaper i USA, rett ned – før den hentet seg noe opp igjen. 

– I øyeblikket er det ikke så mye snakk om prissetting, foruten Trumps utallige Twitter-meldinger. Hver gang han tvitrer går våre aksjer litt ned – og neste dag går det opp igjen, sier Bjerke.

Bjerke tror aksjene har gått opp på tross av – heller enn på grunn av – Trump, og har utarbeidet en egen Trump-strategi i aksjeforvaltningen der de vektlegger mindre, innovative selskaper heller en de større selskapene han mener ligger an til å få inntektene kuttet i den nye Trump-planen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Spennende nyheter fra Opel
Ikke bare har Opel gått i partnerskap med Peugeot, de har også flere nyheter her i Genève
01:06
Publisert: