– Donald Trump bruker Syria til å distrahere folk fra boken til James Comey og det som skjer med hans advokat Michael Cohen, sier journalist, forfatter og tidligere Pulitzerpris-vinner David Cay Johnston til DN.

Johnston har skrevet flere bøker om Trump, og havnet i fjor i medienes søkelys da han mottok en del av Trumps skattemelding fra 2005. Denne helgen er han på Skup-konferansen i Tønsberg, en konferanse for undersøkende og gravende journalistikk.

I en samtale med VG-journalist Eirik Mosveen sa Johnston at Trump er helt uten moralsk kompass.

– Donald er en mester i distraksjon. Når det er noe han ønsker at hans egne følgere ikke bør snakke eller få vite om, gjør han noe for å flytte debatten til noe annet, sier Johnston til DN etter samtalen.

Støtte fra allierte

I en direktesendt tale natt til lørdag kunngjorde Trump at det amerikanske militæret, i en aksjon sammen med Frankrike og Storbritannia, rettet angrep mål i Syria som er knyttet til lagring av kjemiske våpen.

– Hensikten med våre handlinger i kveld er å etablere en kraftig avskrekking mot produksjonen, spredningen og bruken av kjemiske våpen, sa presidenten, ifølge NTB.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har stilt seg bak angrepet.

Les DNs Kjetil Wiedswangs kommentar om angrepet mot Syria.

Men Johnston er overbevist om at Trump har gått til dette steget på grunn av sakene som møter ham i USA. De siste dagene har presset økt mot Trump, etter at FBI raidet kontoret til Michael Cohen, Trumps advokat.

Razziaen ble satt i sammenheng med pornostjernen Stephanie Clifford, og kjent som Stormy Daniels, informasjon om at hun hadde et forhold med den nåværende presidenten i 2006 – og senere ble betalt for å holde munn om saken.

– Trump er ikke dum

Fredag kom også nyheten om at tidligere FBI-sjef James Comey, som Trump sparket, i sine memoarer skriver at Trump minner ham om en mafiaboss, og omtaler presidenten som «uetisk» og «løgnaktig», ifølge lekkasjer.

VG-journalist Eirik Mosveen i samtale med Putlitzer-prisvinner og Trump-ekspert David Cay Johnston.
VG-journalist Eirik Mosveen i samtale med Putlitzer-prisvinner og Trump-ekspert David Cay Johnston. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Trump gikk fredag til angrep på Comey, som han kalte en«svak og upålitelig slimål».

Johnston påpeker at presidenten tidligere har vært kritisk til å involvere seg i Syria, blant annet da president Barack Obama vurderte det i 2013.

– Trump er ikke dum, og han ville ikke gjort noe helt latterlig, men han finner egne mål og muligheter til å flytte oppmerksomheten bort fra vanskelige saker, avslutter Johnston.

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener på sin side at Trumps egen retorikk i forkant gjorde at han måtte gjennomføre et angrep – som han mener kun er en symbolsk handling for å sette en tydelig grense på at bruk av kjemiske våpen er uakseptabelt.

Russland, Iran og Assad-regimet har protestert mot angrepet, og ønsker hastebehandling i FNs sikkerhetsråd.(Vilkår)