Tankesmien Agenda, som ble etablert i 2014, har siden oppstarten nytt godt av bergensmilliardær Trond Mohns gavmildhet. De tre første årene bidro Mohn med 24 millioner kroner. Tidligere i år overførte han seks millioner kroner. Totalt har han, etter hva DN får opplyst, gitt Agenda over 50 millioner kroner.

– Vi trenger gode tanker. Vi kan ikke la venstresiden dø fra halsen og opp. Og Agenda er veldig spennende, sa Mohn, som står oppført med en formue på 3,6 milliarder kroner, til VG etter opprettelsen av tenketanken i 2014.

Nå kutter han støtten. FriFagbevegelse omtalte saken først.

I en tekstmelding til DN onsdag ettermiddag viser Mohn til Agenda-leder Trygve Svensson for kommentarer.

– Hvorfor trekker Mohn støtten?

– Han har varslet fra starten av at han ikke kommer til å være med hele veien. Det er ikke en stor overraskelse. Det har vi visst. Det viktige er at han har vært helt avgjørende for at vi har kunnet bygge opp organisasjonen. Han har gitt oss en utrolig styringsfart, sier Svensson.

– Har han uttrykt misnøye med din ledelse av Agenda?

– Overhodet ikke.

– Hva har Agenda oppnådd med Mohns mange millioner?

– Vi har etablert oss som en tydelig motvekt til høyresidens tankesmie Civita. Det er bare å se på aktiviteten og avtrykket vårt i offentligheten.

– Hvordan skal du erstatte inntektstapet dette innebærer?

– Vi har flere inntektskilder. Vår største eier LO er veldig tydelig på at de vil fortsette. Så gjør vi samarbeidsprosjekter med mange ulike. Det komme vi til å fortsette med. Vi har et forlag som gir ut fantastiske bøker. Noen av de selger bra. Og vi har et rådgivingsselskap som går med overskudd.

– Må dere si opp folk?

– Det er ikke planen.

Agenda-leder Trygve Svensson, her fotografert på vei til en konferanse i 2015.
Agenda-leder Trygve Svensson, her fotografert på vei til en konferanse i 2015. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Omstridt i LO

Tankesmien har to eiere: Mohn og Landsorganisasjonen i Norge (LO). Sterke krefter i sistnevnte har lenge ønsket å kutte fagbevegelsens økonomiske bidrag. Fellesforbundet har vedtatt at LO ikke lenger bør finansiere Agenda, og omtalte prosjektet som et «politisk blindspor» i 2019. Agenda fikk også kritikk for å lønne lederne med godt over millionen i året. Fellesforbundet fikk ikke flertall for å kutte støtten på LO-kongressen.

LO sprøytet inn 12 millioner kroner i Agenda ved oppstarten og har siden støttet tankesmien med opptil 8 millioner kroner hvert år mellom 2018 og 2021.

– Sterke krefter i LO har uttrykt misnøye med Agenda. Tror du LO vil fortsette å gi penger?

– Det er LO som er hovedeieren vår. Det er klart LOs eierskap er helt avgjørende. Det er det som motiverer både meg og alle i Agenda for å gjøre en jobb for mindre forskjeller i Norge, sier Svensson.

Tankesmien ble først ledet av Marte Gerhardsen, barnebarn av tidligere statsminister og Ap-leder Einar Gerhardsen. Førstnevnte sluttet i 2018 og ble erstattet av nevnte Svensson. Agenda har 11 ansatte.

DN-journalist Ola Magnussen Rydje var ansatt som rådgiver i Tankesmien Agenda mellom 2015 og 2017. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.