– Dette kan umulig være nasjonalsangen til Hviterussland.
– Det får ikke jeg til å stemme i hvert fall.
Sportskommentatorene som fulgte oppgjøret mellom Norges ishockeylandslag og Hviterussland i firenasjonsturneringen i Lørenskog Ishall 13. desember satte nærmest kaffen i halsen da lagene stilte seg opp for å synge nasjonalsangen.
I stedet for nasjonalhymnen «My Belarusy», dundret den hviterussiske poplåten «Yas Mowed Clover» fra 70-tallsgruppen Pesnyary over anlegget.
Mens noen av spillerne smilte over tabben, slo andre oppgitt ut med køllene.
Kampen gikk i gang og etter en forferdelig første periode lå Hviterussland under 4–1. Til slutt endte kampen 6–1 til Norge.
Men etterspillet var langt fra ferdig. Nasjonalsangtabben hadde nemlig satt sinnene i kok hos den hviterussiske ambassadøren Dmitry Mironchik.
Likte ikke spillernes oppførsel
– Den musikalske seremonien før viktige kamper er lang tradisjon og har et veldig praktisk psykologisk formål – for å styrke lagets moral og kampånd. Nå kan det høres ut som en overdrivelse i våre moderne og skeptiske tider, men forestill deg å gå inn i kirken på bryllupsdagen og plutselig høre en begravelsesmarsj, sier Mironchik til DN.
Da han ble klar over hva som hadde skjedd reagerte han ikke bare på tabben, men også på de hviterussiske landslagsspillernes oppførsel.
– Vi vil ta opp dette med nordmennene for å sørge for at dette ikke skjer igjen. Men hockeyspillerne burde gjort som Violetta Skvortsova om hvordan man behandler hymnen og hvordan man vinner, skrev han på Twitter.
Skvortsova vant junior-EM i tresteg i 2017, men i stedet for den hviterussiske nasjonalsangen, ble Bosnias nasjonalsang spilt under medaljeseremonien. Friidrettsutøveren svarte med å gå ned fra podiet i protest.
I kampen mellom Norge og Hviterussland ble poplåten spilt i over ett minutt, uten at arrangørene stoppet den eller at spillerne protesterte.
«Skapte forlegenhet»
Etter landslagskampen sendte det hviterussiske ishockeyforbundet et brev til Norges Ishockeyforbund der de forlangte en forklaring og en unnskyldning for hendelsen.
– Vi har lagt oss flate og beklaget hendelsen. Vedkommende som hadde ansvaret klarte å forveksle nasjonalsangen og målsangen, sier president Tage Pettersen i Ishockeyforbundet.
Målsangen velges ut av nasjonen selv og spilles av når landet scorer.
– De to filene ble blandet og feil låt ble satt på. Det som gjorde det enda verre var at vedkommende ikke oppdaget hva som var skjedd, og sangen fortsatte å spille, sier Pettersen.
Men hviterusserne lot det ikke være med brevet til Ishockeyforbundet. 17. desember sendte Mironchik et skarpt brev til Utenriksdepartementet med en klage på hendelsen.
– (Hendelsen) … skapte forlegenhet og forvirring som gikk utover lagets «team spirit» og tilskuerne. Ambassaden ser på hendelsen som uakseptabel på et internasjonalt sportsarrangement på høyt nivå, som ødelegger vertsnasjonens omdømme, skriver han i brevet.
Han ber departementet å ta kontakt med relevante sportsforbund og organisasjoner for å sørge for at landets statssymboler blir behandlet på en passende og respektfull måte.
Vil ikke kommentere
Utenriksdepartementet har videresendt klagen til Mironchik fra Kulturdepartementet. Ingen av departementene vil svare på om de har fulgt Mironchiks oppfordring, eller hva de synes om Hviterusslands reaksjon.
– Vi kan bekrefte at brevet ble sendt Utenriksdepartementet, og videresendt Kulturdepartementet som riktig fagdepartement for kultur og idrett. Spørsmål knyttet til sportsarrangementet må rettes til arrangøren av hockeykampen, skriver kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet i en epost.
– Kulturdepartementet viser til svaret fra UD. Vi har mottatt noten fra UD, og vi er også kjent med at ishockeyforbundet har mottatt den. Henvendelser om eventuell oppfølging av dette må rettes til ishockeyforbundet, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet.
Sensitive nasjonalsymboler
Ambassadør Mironchik sier til DN at Utenriksdepartementet har håndtert saken på en god måte og at han er takknemlige for det.
– Hvorfor var det viktig for det å løse dette på et diplomatisk nivå?
– Å ta opp en slik hendelse på diplomatisk nivå er ikke uvanlig. Man trenger ikke å gå langt tilbake i norsk historie for å se hvor viktige og sensitive nasjonalsymboler kan være, spesielt for nye stater eller stater som ønsker uavhengighet, ser Mironchik.
President Tage Pettersen i Ishockeyforbundet synes ikke at ambassaden overreagerte da de trakk inn Utenriksdepartementet.
– Nei, jeg vil ikke si det. Det er ulike tradisjoner og kulturer, og vi må bare akseptere Hviterusslands reaksjon. Dette her kommer vi til å bruke som en dyrekjøpt erfaring, sier han.
Det hviterussiske idrettsforbundet ønsker ikke kommentere saken.
– Vi anser denne hendelsen som løst og ville ikke komme tilbake til den, skriver de i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.