Tirsdag la Europakommisjonens president Ursula von der Leyen frem EUs forslag til nye sanksjoner mot Russland. Forslaget kommer etter rapporter om at russiske styrker står bak drap på sivile i Butsja, en forstad til Kyiv.

– Russland fører en grusom og hensynsløs krig, ikke bare mot Ukrainas modige tropper, men også mot sivilbefolkningen. Det er viktig å opprettholde høyest mulig press mot Putin og den russiske regjeringen på dette kritiske tidspunktet, sier Von der Leyen i pressemeldingen.

I den nye, og femte sanksjonspakken foreslår Europakommisjonen blant annet å innføre importforbud på russisk kull, transaksjonsforbud for fire banker og innstramninger mot russiske skip og transport.

Dersom importforbudet mot kull vedtas, vil det være første gang EU sanksjonerer russisk energieksport. Disse sanksjonene vil fortsatt måtte godkjennes av alle EUs 27 medlemsland.

Russland benekter at de står bak drap på sivile i forstaden Butsja.

Russisk kull, treverk sement og sjømat

Von der Leyen la til at de fire sanksjonspakkene som allerede er innført, har rammet Russland hardt. Likevel mener Europakommisjonen at det er nødvendig å øke presset.

– I dag foreslår vi å ta sanksjonene våre et skritt videre. Vi skal gjøre dem bredere og skarpere, slik at de skjærer enda dypere i russisk økonomi, sier Von der Leyen i pressemeldingen.

Den femte sanksjonspakken består av:

  • Importforbudet på kull har en verdi på fire milliarder euro per år.
  • Transaksjonsforbud for fire banker, inkludert VTB, Russlands nest største bank. Disse fire bankene utgjør 23 prosent av den russiske banksektoren.
  • Russiske skip har forbud mot å anløpe EU-havner. Russiske og hviterussiske transportører nektes også adgang til EU.
  • Noen unntak gjøres for viktige produktgrupper, som mat, energi og humanitær bistand, hvilket vil redusere Russlands muligheter til å skaffe viktige varer.
  • Eksportforbud er også innført innen viktig høyteknologi, som kvantedatamaskiner og halvledere til en verdi av 10 milliarder euro.
  • Det er innført importforbud for en rekke produktgrupper, som trevarer, sement, brennevin og fisk til en verdi av 5,5 milliarder euro.
  • Russiske selskaper har forbud mot å delta i offentlige anskaffelser i EU-land.
  • Ytterligere individer vil bli underlagt innreiseforbud og frosne eiendeler.

EU har allerede sanksjonert 877 russiske enkeltpersoner og 67 russiske selskaper, men nå blir listen lenger, ifølge EUs utenriksminister Josep Borrell.

– Vi legger til dusinvis av personer fra politikk og næringslivssektoren, samt personer som er engasjert i propagandaaktiviteter, sier Borell i en pressemelding.

Han legger til at flere enheter innen finans-, militærindustri- og transportsektoren vil bli lagt til sanksjonslisten. I tillegg har EU erklært «et antall» russiske diplomater for uønskede, ifølge Borell.

– Jeg har bestemt meg for å erklære et antall ansatte ved den russiske føderasjonens ambassade i EU som uønskede, fordi de har drevet med aktiviteter som er i strid med deres diplomatiske status, sa Borrell på en pressebriefing tirsdag.

Fortsatt uenighet om olje og gass

Når det gjelder kull, skal det være snakk om en tre måneders nedtrappingsplan før et forbud mot nye kontrakter, ifølge Bloomberg.

Ifølge Bloombergs kilder planlegger ikke EU et forbud mot russisk olje og gass per nå, og det skal være uenighet blant medlemslandene om hvordan man skal gå frem.

– Vi jobber med ytterligere sanksjoner, herunder på oljeimport, og vurderer noen av ideene som medlemslandene har presentert, som skatter eller spesielle betalingskanaler som betaling til en sperret konto, sier von der Leyen i meldingen.

Ifølge Frankrikes utenriksminister skal imidlertid pakken også gå ut over russisk oljeeksport til EU-landene.

– Frankrike og Tyskland jobber sammen for å definere denne nye sanksjonspakken, som skal gjelde også olje og kull. Måten den skal implementeres på, er det som diskuteres i Luxembourg i dag, sier Jean-Yves Le Drian tirsdag.

Ifølge den franske europaministeren Clément Beaune vil de nye sanksjonene trolig vedtatt i morgen. Det sa Beaune til RFI radio tirsdag, ifølge Reuters. Han tilføyde også at EU også bør handle raskt når det gjelder import av gass og kull fra Russland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.