• Det er på tide at fredssamtalene mellom Russland og Ukraina for alvor starter, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med klar adresse til Russlands Vladimir Putin i en videotale i natt. «Tiden er inne for et møte», sa Zelenskyj.
  • Ordføreren i den beleirede havnebyen Mariupol bekrefter overfor BBC at kampene har nådd bykjernen. Det russiske forsvarsdepartementet sa fredag at styrkene deres «strammer grepet» om byen, som de siste dagene vært gjenstand for intenst bombardement.
  • Det ukrainske forsvaret opplyser at Russland har lykkes i å stenge forbindelsen Ukraina har hatt til Azovhavet. I en pressemeldingen fra generalstaben heter det at «okkupantene har delvis lykkes i operasjonsområdet Donetsk og midlertidig fratatt Ukraina tilgangen til Azovhavet».
  • FN og partnere i Ukraina har fullført den første kolonnen med nødhjelp til Sumy. Byen nordøst i Ukraina er en av de hardest rammede i krigen i landet. I alt 130 tonn med medisinsk utstyr, mat og vann ble kjørt inn til byen.
  • EU vurderer å opprette et fond som skal hjelpe Ukraina med å opprettholde grunnleggende tjenester i landet og sørge for innbyggernes nødvendige behov. Fondet vil sørge for betalingsevne for landet og sikre penger til gjenoppbyggingen, ifølge EU-president Charles Michel.
  • De to tidligere presidentene Bill Clinton og George W. Bush viste sin støtte til Ukraina under et besøk til en ukrainsk kirke i Chicago. Begge bar blå og gule bånd og la ned buketter med solsikker foran St. Volodymyr og Olha katolske kirke.

– Russlands eneste sjanse

– Jeg vil gjerne at alle hører etter – særlig i Moskva. Tiden er inne for et møte. Det er tid for å snakke sammen. Det er på tide å gjenopprette territoriell integritet og rettferdighet for Ukraina, sa Zelenskyj under nattens videotale.

Oppfordringen til meningsfulle fredssamtaler «uten utsettelser» med Russland kom i en videotale natt til lørdag, melder blant andre nyhetsbyrået Reuters og BBC.

Foreløpig har fredssamtalene foregått på lavere nivå mellom russiske og ukrainske delegasjoner.

– Dette er Russlands eneste sjanse til å redusere skadene av egne feil, sa Zelenskyj og la til en advarsel:

– Ellers vil Russlands tap bli så store at det kommer til å ta flere generasjoner å gjenoppbygge landet.

Russlands president Vladimir Putin anklager på sin side Ukraina for å trenere fredssamtalene. I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz sa Putin at Ukraina kommer med urealistiske forslag i fredssamtalene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.