– Jeg gratulerer deg med gjenvalget som den russiske føderasjons president, skrev statsminister Erna Solberg (H) i sitt gratulasjonsbrev til Russlands president Vladimir Putin da han vant valget i Russland 18. mars.

Solberg pekte på at Norge og Russland har gjensidige interesser som naboer i nord, og understreket at den norske regjeringen ser frem til et godt samarbeid med Russland fremover. Hun er en av flere statsledere som har gratulert Putin, inkludert Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs president Donald Trump.

Både Trump og Solberg har fått kritikk for gratulasjonene. USAs president skal til og med ha fått en advarsel fra sine rådgivere i store bokstaver der det sto «IKKE GRATULER», ifølge amerikanske medier.

Fire dager før statsminister Solbergs gratulasjon sendte Ukrainas ambassade et brev til Utenriksdepartementet. Temaet var det kommende valget i Russland.

Vladimir Putin vant nok en gang valget i Russland. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/NTB Scanpix
Vladimir Putin vant nok en gang valget i Russland. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/NTB Scanpix (Foto: Kirill Kudrayavtsev/AFP/NTB scanpix)

Tok opp Krim-halvøya

I brevet reagerer ukrainerne kraftig på at Russland har utvidet valget til Krim-halvøya og byen Sevastopol. Krim ble annektert av Russland i 2014, og Sevastopol er en by på halvøya.

«Den ukrainske siden ser på disse handlingene fra Den russiske føderasjonen som nok et forsøk på å legitimere den ulovlige annekteringen av deler av det suverene territoriet til Ukraina», står det i brevet.

Russland fortsetter å begå grove brudd mot Ukrainas suverenitet, og normene og prinsippene i internasjonal lov, heter det.

«Under ingen omstendigheter kan valget bli anerkjent», står det, før ukrainerne blant annet ber Norge gjøre følgende:

  • Offisielt fordømme handlingene til Russland i forbindelse med Russlands gjennomføring av valg på Krim-halvøya og i Sevastopol.
  • Gjør nordmenn oppmerksomme på «den ulovlige karakteren» til russernes handlinger vedrørende gjennomføringen av valg i ukrainsk område.
  • Innføre nye sanksjoner mot Russland og personlige sanksjoner mot dem som er involvert i valget på Krim-halvøya og Sevastopol.
  • Ikke anerkjenne resultatet av valget i de ukrainske områdene.

Ser frem til samarbeid

Statsministeren gratulerte altså Putin etter dette. Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor viser til Utenriksdepartementet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ga følgende kommentar til NTB da Putin vant:

– Etter president Putins gjenvalg med stor margin i gårsdagens presidentvalg vil Norge videreføre det bilaterale samarbeidet på områder av gjensidig interesse. Vi ser frem til fortsatt kontakt med russiske myndigheter.

Ine Eriksen Søreide uttalte at Norge ønsker å opprettholde sitt forhold til Russland.
Ine Eriksen Søreide uttalte at Norge ønsker å opprettholde sitt forhold til Russland. (Foto: Mikaela Berg)

Hun trakk også frem Russlands handlinger i Ukraina.

– Samtidig fortsetter vi å stå sammen med allierte og partnere i vår reaksjon på Russlands folkerettsbrudd i Ukraina, blant annet ved at vi slutter oss til EUs restriktive tiltak mot Russland, la hun til.

Vanlig å gratulere

DN har vært i kontakt med Utenriksdepartementet om saken. Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker forklarer gratulasjonen fra statsministeren slik:

– Norge ønsker et godt naboforhold til Russland, og opprettholder kontakt, også på politisk nivå, i saker av felles interesse. Norges statsminister har i likhet med en rekke nærstående land, og i tråd med alminnelig praksis, gratulert Russlands president med gjenvalget.

Hun forteller at Norge har kommet med flere tiltak mot Russland.

– Norge har sluttet opp om EUs restriktive tiltak mot Russland ved å innføre egne, tilsvarende tiltak, og fastholder sin støtte til EUs ikke-anerkjennelsespolitikk av Krim.

– Norske myndigheter mener at Russlands anneksjon av Krim og Sevastopol er i strid med folkeretten. Norge anerkjenner heller ikke det russiske presidentvalget på Krim. Dette ble gjentatt i uttalelse fra statssekretær Halvorsen i forkant av fireårsdagen for Russlands anneksjon av Krim 18. mars. Det samme synspunktet ble fremført av Norge i FN, OSSE og andre internasjonale organisasjoner, legger hun til.

Norske myndigheter har ikke sendt valgobservatører til Krim, sier Ekker.

– Regjeringen har også gitt tydelig uttrykk for at det er uakseptabelt at norske borgere som har reist til Krim for å overvære valget i privat regi likevel omtales i russiske medier som representanter for norske myndigheter.

Hverken den russiske eller ukrainske ambassaden har svart på DNs henvendelser.

Spent forhold til Russland

Etter valget har forholdet til Russland blitt mer anspent. Flere land har utvist russiske diplomater som en følge av nervegiftangrepet i Salisbury i Storbritannia.

Norge utviste en diplomat mandag.

– Diplomaten som nå er bedt om å forlate landet har bedrevet virksomhet som er uforenlig med rollen som diplomat, sier UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til DN.

Utvisningen førte til kraftige reaksjoner fra Russland.

– Denne fiendtlige handlingen er ikke heldig for forholdet mellom de to landene, og den vil få følger, skriver den russiske ambassaden på Facebook. (Vilkår)

Alstadheim oppsummerer uken i Nytt på nytt
Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i DN om Listhaug-saken og stortingsgarasjen.
01:26
Publisert: