– Det er noe av sjarmen ved disse forhandlingene som vi har holdt på med i fem år, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i en noe syrlig kommentar etter torsdagens finansministermøte i Luxembourg.

– Vi gjør framgang, deretter er det tilbakegang, la han til før han ga uttrykk for at de vil greie å finne en løsning innen kort tid.

Tidligere har både Polen og Ungarn vært skeptiske til forslaget om å lovfeste selskapsskatten. Avtalen er forhandlet fram av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), og nesten 140 land har sluttet seg til den.

Fransk fanesak

For Frankrike, som har formannskapet i EU fram til 1. juli, er dette en fanesak. Landet hadde håpet å oppnå enighet internt i EU i mars, i forkant av det franske presidentvalget.

Polens ja til selskapsskatten kom rett etter at EU-kommisjonen etter mye om og men ga klarsignal om at Polen skal få utbetalt flere milliarder i støtte fra EUs felles koronafond.

Ungarn har så langt ikke fått noe lignende klarsignal, og det er mistanke om at dette er den egentlige årsaken til at landet ikke vil støtte selskapsskatten.

SV: - Et tilbakeskritt

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, kaller Ungarns støtte-nekt et tilbakeskritt som ikke må bli varig.

– Global selskapsskatt er et enormt viktig tiltak for å bekjempe skatteflukt og skatteparadiser, og når 140 land allerede ønsker dette lovfestet, kan ikke to land stå i veien.

Kari Elisabeth Kaski, fra SV
Kari Elisabeth Kaski, fra SV (Foto: Per Thrana)

Nå vil Kaski ha statsminister Jonas Gahr Støres mannskap på banen.

– Jeg forventer at regjeringen nå følger opp og presser videre på internasjonalt. Norge har beveget seg i feil retning, så det haster å øke innsatsen nasjonalt for å bekjempe skatteflukt.

– For tidlig

Ungarns finansminister Mihaly Varga skylder imidlertid på krigen i Ukraina.

– Å innføre en global minimumsskatt i en så tidlig fase, vil kunne føre til alvorlig skade på EUs økonomi, hevdet han under finansministermøtet.

Hvis selskapsskatten skal lovfestes i EU, krever det at alle de 27 medlemslandene sier ja.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.