Statsadvokaten har bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Onsdag var Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset i samtaler med politiet i anledning saken, ifølge Aftenposten.

Undersøkelsene gjelder påstandene i Aftenposten om at Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014.

Jenta, som i dag er 20 år, er representert av advokat Ellen Holager Andenæs.

– Hun håper først og fremst at politiet avstår fra å etterforske den hendelsen som gjelder henne. Hun ønsker ikke at det gis noen opplysninger om henne hverken fra Høyre eller andre, skriver Andenæs i en tekstmelding til DN.

Ikke varsler

Advokaten opplyser at 20-åringen ikke har vært inne til, eller blitt innkalt til, avhør hos politiet.

Riise valgt å trekke seg som leder i Unge Høyre etter at hans uønskede oppførsel mot jenter var blitt et tema i partiet. Siden er det kommet ti varslingssaker mot ham, har Høyre opplyst.

Andenæs sier til VG at 20-åringen ikke selv er varsler, men at andre har gitt partiet opplysninger om hennes sak.

– Jeg har stor forståelse for at jenta er i en vanskelig situasjon. Det er jeg lei for, men vi er nødt til å samarbeide med politiet når de har tatt kontakt med oss, skriver Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset i en tekstmelding til DN.

– Jeg ønsker ikke å kommentere på innholdet i dialogen med politiet, skriver han.

I en tekstmelding til Aftenposten skriver han: «Av hensyn til varslerne har vi hele tiden sagt at vi ikke vil ta kontakt med politiet på eget initiativ, men vi vil selvsagt samarbeide med politiet dersom de tar kontakt med oss».

– Uverdig prosess

Siden 11. januar har Høyre mottatt til sammen 21 varsler om seksuell trakassering fordelt på 12 ulike personer.

Hverken Riise eller andre det er varslet om, får rett på innsyn i varslene som omhandler dem selv. Prosessen innebærer at Høyre i varslingssakene kan konkludere uten å ha snakket med dem det er blitt varslet om.

Jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo (UiO) er kritisk til fremgangsmåten.

– Utgangspunktet må være at det skal gis innsyn i varsler som omhandler en selv. Dette er alminnelig krav til kontradiksjon og veldig sentralt for en balansert behandling av anklager, sa han til DN tirsdag.

Riise er sykmeldt og har ikke besvart DNs henvendelser.(Vilkår)

DNs kommentator: – Nyåpnede øyne brer seg
DNs kommentator Eva Grinde om politikernes øyeåpnere.
01:33
Publisert: