Mandag starter Arendalsuka, som er blitt kjent som en av landets viktigste politiske møteplasser, for femte gang.

Det utenlandske spillselskapet Unibet skulle egentlig stå som arrangør på en paneldebatt med temaet forbrukeradferd og digitale valgmuligheter onsdag neste uke. Men det falt ikke i god jord hos Lotteritilsynet.

Tilsynet er satt til å føre kontroll med at lotteriloven blir overholdt, og mente Unibets arrangørstatus i denne debatten var i gråsonen – til tross for at selskapet ikke skulle snakke om hverken spillpolitikk, viser frem selskapets logoer eller fronte egne produkter under seansen. I Norge er det kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å markedsføre pengespill rettet mot norske kunder.

Usikker på lovverket

Reaksjonen fra Lotteritilsynet har ført til at debatten har skiftet arrangør fra Unibet til spillselskapets norske pr-byrå, Gambit H+K.

Ordfører i Arendal kommune og leder av rådet i Arendalsuka, Robert C. Nordli, sier arrangørendringen ble gjort for å være riktige siden av loven.

– Lotteritilsynet har gitt oss en anbefaling om at Unibets arrangørstatus var i en gråsone. Etter en positiv og konstruktiv dialog med tilsynet, så har vi derfor kommet frem til at dette er den beste løsningen. Det viktigste for oss er uansett selve debatten – ikke hvem som står som arrangør, sier Nordli.

Unibets talsmann i Norden, Peter Alling, synes det er synd at saken har tatt en slik vending. Men er ikke kritisk til hvordan Arendalsukas representanter har håndtert situasjonen.

Overrasket over utfallet

– Jeg har ikke noe negativt å si om dem. Men jeg finner det merkelig at Lotteritilsynet mener at vår deltagelse er i en «gråsone» – uten å sjekke fakta i saken. Samtalen skulle ikke omhandle Unibets kommersielle interesser eller spill overhodet. Dette er bare nok et eksempel på at all fornuft forsvinner så fort man bare sier navnet på et spillselskap, sier han.

Alling mener Lotteritilsynet har gått ut over sine egne fullmakter i denne saken.

– Lotteritilsynet mener vår deltagelse som debattarrangør er i gråsonen. Jeg kan forstå at de er negative til utenlandske spillselskaper. Men det overrasker meg at de ønsker å forandre grunnleggende samfunnsverdier som ytringsfriheten. Den gjelder også for Unibet, sier han.

– Men hva er Unibets egentlige motiv med å arrangere en slik debatt?

– Motivet for at vi gjør dette er at vi ser en brist i norsk samfunnsdebatt når det gjelder trender blant forbrukere i det digitale årtusen vi lever i. Vi følger jo selv forbrukernes adferd minutt for minutt. Men denne spefikke innsikten er ikke noe vi hadde ønske om å snakke om under Arendalsuka, sier han.

Alling står nå oppført som en av deltagerne i debatten. Men er usikker på om han kommer til å delta.

Vurderingssak

Linda Vøllestad Westbye er avdelingsdirektør i Lotteritilsynet avdeling pengespill. Hun sier tilsynet ikke har gjort noe annet enn å orientere Arendalsuka om gjeldende regler.

– Vi sendte en helt vanlig orientering om hvordan regelverket er i Norge i dag. Da tok Arendalsuka kontakt, og vi hadde en god dialog. Det var Arendalsuka selv som kom frem til at dette var i gråsonen og ville være på den sikre siden, sier Westbye.

– Men hvorfor sendte dere dette når Unibet ikke skulle markedsføre seg selv under debatten?

– Nei, men hva er egentlig markedsføring? Det er kjempevanskelig å si hvor det skillet går. Hva blir det nye stuntet eller påfunnet? Det er vi nødt til å vurdere i hver enkelt sak. Det kan være forskjellige omstendigheter fra gang til gang. Derfor tror jeg det er kjempeviktig med en god dialog, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

 Donald Trump mister draget på damene (+)

Kunnskapsministeren: Norsk skole trenger flere timer

Utbyttefest for gründertrio dnPlus  (DN+)

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Anbefalt av DNTV:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:

Håper på suksess med The Airlander 10 - et luftskip som kan ta av og lande rett opp og ned og holde seg i luften i ukesvis
Selskapet bak, Hybrid Air Vehicles, håper luftskipet vil bli brukt innen bistand og frakt av varer til steder som ikke kan nås av vanlige fly. Skipet kan frakte opp mot 80 tonn og nå en hastighet opp mot 148 km/t
01:07
Publisert: