Norge står for rundt 98 prosent av pengebidraget gjennom EØS-samarbeidet.
I perioden 2014 til 2021 vil Norge, Island og Liechtenstein utbetale 502,5 millioner euro (4,8 milliarder kroner) til Romania og 210,1 millioner euro (2 milliarder kroner) til Bulgaria.
Justisminister Per-Willy Amundsen vil få en sentral rolle i å sette Frps politikk ut i live dersom Frp-landsmøtet søndag vedtar resolusjonen om å stoppe utbetalingen av EØS-midlene.
–Jeg mener at vi i utgangspunktet må bruke alle lovlige og fornuftige midler til å stoppe organisert kriminalitet, sier Amundsen til DN.
Vil stanse tiggerne
Det er NRKs brennpunkt-dokumentar «Lykkelandet» om tiggernettverk i Bergen som er utgangspunktet for forslaget fra Frp i Nord-Trøndelag. I resolusjonen står det blant annet:
«Det skal settes en stopper for EØS-midler til land som bevisst tillater kriminelle utreise til Norge for å aktivt begå kriminalitet. EØS-midlene skal stoppes frem til landet har fått orden på situasjonen.»
Og:
«Eksisterende hjemler i lovverket må tas i bruk for å stoppe tiggere og organiserte kriminelle fra å reise inn til Norge for å begå kriminalitet.»
–Det vil sende et tydelig signal om at disse landene må rydde opp. Vi må i tillegg bruke vårt regelverk for å stoppe kriminelle på grensen. Det er helt nødvendig for å sikre tryggheten til folk flest. Vi kan ikke akseptere å være en frihavn for tiggere og organiserte kriminelle som driver med menneskehandel og prostitusjon, sier Espen Teigen, listetopp i Frp Nord-Trøndelag og politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.
Listhaug ønsker ikke å kommentere forslaget.
Teigen mener Bulgaria og Romania er klar over problemstillingen, men ikke gjør nok for å rydde opp.
–Når disse kriminelle fritt frem kan reise uten at det er skikkelige kontroller fra avsenderlandet, fører det til store konsekvenser for Norge, sier Teigen og legger til:
–Disse tiltakene vil hjelpe med å stenge grensen for kriminelle og tiggere. Vi må selvsagt få et tiggeforbud i tillegg. Da ville politiet og landet vårt være rustet til å ta opp kampen mot kriminelle bander som herjer rundt i Europa, sier Teigen.
–Østeuropeiske kriminelle opererer i Norge
Justisminister Amundsen sier at han vil følge med på debatten i landsstyresalen før han gjør seg opp en mening om forslaget, men han karakteriserer forslaget som interessant.
–Kan Norge dokumentere at myndighetene i Romania og Bulgaria bevisst tillater kriminelle å reise til Norge?
–Det er nettopp det som vil være utfordringene, å klare å dokumentere det. Og vi må i så fall vurdere om det er hensiktsmessig å bruke EØS-midlene som en brekkstang for å få stoppet det. Jeg er åpen for alle gode tiltak som kan bidra til å forhindre kriminalitet i Norge, svarer Amundsen.
Han legger til at Norge rammes av organisert kriminalitet.
–Vi ser at det er østeuropeiske kriminelle som opererer i Norge på en måte som ikke kan kalles noe annet enn organisert kriminalitet. Når det gjelder bruken av EØS-midlene til dette, må vi ha dokumentasjon for å koble de to tingene, sier Amundsen.
Justisministeren sier at han ikke vil utelukke at han kan komme til å ta opp temaet når han møter ministerkolleger fra Bulgaria og Romania på ministermøtene i EØS.
Kritisk til Frps begrunnelse
En av Norges fremste eksperter på EU og europeisk integrasjon, professor Erik Oddvar Eriksen, kjøper ikke logikken til Fremskrittspartiet.
– Ethvert land tar seg av sine egne kriminelle. I den grad folk har vært kriminelle og sonet sin straff og har vanlige borgerrettigheter, åpner ikke EØS for en spesiell type restriksjon mot borgerne. Det er ikke mulig å stanse folk fra å reise hvis de har sine borgerrettigheter intakt i et land, har du de samme rettighetene i andre EU-land, sier professor Eriksen ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for europaforskning (Arena).
–Kan Norge stanse EØS-midler til enkeltland med begrunnelsen at land «bevisst tillater kriminelle utreise til Norge for å aktivt begå kriminalitet?
–Norge er med på å bestemme hvilke land som skal få midler, og det forhandles om dette med jevne mellomrom. Men du kan ikke bruke slike argumenter til å begrense støtten. Det vil være et brudd på EUs regelverk. Norge kan ikke bare bestemme dette på egen hånd, svarer Eriksen.
Fryste milliardstøtte til Ungarn
EU-ekspert Eriksen påpeker at det finnes visse «slingringsmonn» når det forhandles om hvilke land som skal få støtte.
Et nyere eksempel på det er Ungarn.
Norge fryste EØS-midler på rundt 1,3 milliarder kroner til Ungarn i ett år og syv måneder etter brudd på regler for pengestøtte. I desember 2015 overførte Norge beløpet etter at Ungarn kunne vise til at de oppfyller betingelsene for å motta støtten.
Ungarn er blant de største mottagerne av EØS-midler. Norge kritiserte blant annet myndighetene i Ungarn for å trakassere ikke-statlige aktører som fordelte EØS-midlene.
I forslaget fra Frps fylkeslag i Nord-Trøndelag, står det blant annet:
«Eksisterende hjemler i lovverket må tas i bruk for å stoppe tiggere og organiserte kriminelle fra å reise inn til Norge for å begå kriminalitet.»
–Det er ikke praktisk mulig å gjøre noe sånt. Da må Norge innføre et tiggerforbud, da kan en kanskje stoppe det, men du kan ikke pålegge andre land å stanse tiggere, sier Eriksen.
Forslaget fra Frp i Nord-Trøndelag ble vraket av redaksjonskomiteen i partiet med henvisning til at det ikke var tidsaktuelt nok.(Vilkår)