Torsdag skulle Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Frankrikes president François Hollande og forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland møtes til toppmøte i Kasakhstans hovedstad Astana. Hensikten var å få på plass en fredsavtale i Ukraina.

Toppmøtet er nå avlyst. Årsaken er at våpenhvileavtalen som ble inngått i Minsk i september på langt nær er etterlevet, og at det ikke er kommet til noen enighet om levering av nødhjelp og utveksling av fanger.

– Det gjenstår ennå mye arbeid, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier på en pressekonferanse i Berlin tirsdag.

Russlands president Vladimir Putin kan vente seg skjerpede sanksjoner etter at toppmøtet om fred i Ukraina er avlyst.
Russlands president Vladimir Putin kan vente seg skjerpede sanksjoner etter at toppmøtet om fred i Ukraina er avlyst. (Foto: Ria Novosti, Reuters /NTB Scanpix)
Utenriksministeriene fra Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike har denne uken sittet i møter i den tyske hovedstaden for å berede grunnen for toppmøtet. Men Merkel hadde på forhånd gjort det krystallklart at et toppmøte ikke har noen hensikt uten at det ligger en grunnleggende enighet i bånn.

Sanksjonene biter

Dette er dårlige nyheter for Russland og Vladimir Putin. Hans franske kollega Hollande gikk sist uke ut og sa at han ønsker lettelse av de vestlige sanksjonene mot Russland, hvis det blir fremgang i forhandlingene.

Hollandes uttalelser vakte reaksjoner fordi sanksjonsregimet i hovedsak er knyttet til annekteringen av Krim. Krim sto uansett ikke på agendaen i Astana.

Sanksjonene og stupet i oljeprisen er i ferd med å senke russisk økonomi. Oljeprisen kan Putin gjøre lite med, mens sanksjonene kan løses politisk.

Russiske myndigheter har alt anslått at sanksjonene koster Russland over 700 milliarder kroner i året. Vesten, og særlig USA, kommer nå med stadige innstramninger.

Spår konkursbølge

Russiske selskaper er nå i ferd med å gå tom for kontanter, ifølge Anatolij Aksakov, nestleder i finansmarkedskomiteen i Dumaen og president i Russlands regionale bankforening.

Skyhøye renter og stengt adgang til finansiering i Vesten på grunn av sanksjonene, er i ferd med å kvele russisk næringsliv.

«Bankene mener at dagens situasjon vil føre til en konkursbølge, ikke bare for bankene, men også for mange næringer og selskaper», skriver Aksakov i et brev til den russiske sentralbanken, og som gjengis av flere russiske medier.

Dagens nøkkelrente er på 17 prosent, noe som betyr at næringslivet betaler opp til 30 prosent effektiv rente på lån og kreditter. Selskaper som har lån i vestlig valuta har også fått dramatisk høyere utgifter fordi rubelen nærmest har kollapset.

Flere banker og statsdominerte selskaper har alt måttet få økonomisk nødhjelp av fra staten, blant annet oljegiganten Rosneft.

Aksakov tar til orde for et renten kuttes til 15 prosent nå i januar, før den gradvis settes ned til 10,5 prosent, som er nivået den lå på før krisen.

Dyrt for Vesten

I Vesten, og særlig i Europa, svir også sanksjonene og de russiske motsanksjonene. Russland har truet blant annet før jul med å kansellere en stor forsvarskontrakt med Frankrike på rundt 14 milliarder kroner for to Mistral krigsskip, og kreve tilbake forskuddsbetaling på flere milliarder kroner.

Hollandes utstrakte hånd må sees i sammenheng med dette.

Den sykkelinteresserte oligarken Oleg Tinkov advarte i et sjeldent intervju med Bloomberg-tv i romjulen mot negative virkninger i Europa. I Russland er han blitt mangemilliardær, blant annet på ølbrygging og banken Tinkoff. I Vesten er han mest kjent som eier av det profesjonelle sykkellaget Tinkoff-Saxo, med Tour de France-vinner Alberto Contador og spurtkanonen Peter Sagan på laget, og danske Bjarne Riis som direktør.

Tinkov trekker frem sykkelsatningen som et eksempel på hvordan den økonomiske uhyggen vil spre seg til Europa hvis sanksjonene mot Russland skjerpes.

– Vi er alle i samme båt. Hvis vi blir presset vil til slutt 80 personer i Europa miste jobbene sine på grunn av sanksjonene. Jeg har 80 høyt betalte ansatte fra Danmark til Spania, fra 14 nasjonaliteter. Takket være meg og Tinkoff Bank i Russland.

Les hele avisen

 

Les også: Toppøkonom advarer om konkursbølge i Russland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.