En rekke amerikanske gigantselskaper har allerede reagert offentlig på at president Donald Trump fredag innførte et 90 dagers innreiseforbud mot flyktninger og reisende fra syv land med muslimsk majoritetsbefolkning. 

Blant dem som reagerer er norske Jørn Lyseggen, gründer av Silicon Valley-selskapet Meltwater, som er et av verdens største selskaper innen medieovervåking. I et blogginnlegg til sine ansatte beskriver han hvordan han emigrerte til USA i 2005, og merket hvor lite folk brydde seg om rase, religion eller historie.

– Villigheten til å gi alle en sjanse er en amerikansk verdi som har formet landets historie, og har dannet grunnlaget for en av verdens mest suksessrike økonomier, og skapt en nyskapende entreprenørånd som resten av verden misunner oss. Dette er det som har gjort Amerika stort, skriver han.

Lyseggen sier han forstår behovet for sikkerhet, men mener forbudet er feil medisin. 

– Muslimforbudet er som å bruke en slegge for å reparere et armbåndsur, skriver han.

Meltwater har ansatte som direkte rammes av forbudet, og Lyseggen understreker at selskapet vil hjelpe, og ber folk som har spørsmål ta kontakt med HR-direktøren.

– Trumps immigrasjonsforbud fra syv muslimske land var et knusende slag mot det Amerika jeg har lært å elske, skriver han.

Protest og hjelp

Ifølge Bloomberg arbeides det med et felles brev til president Donald Trump blant USAs gigantselskaper. Facebook, Microsoft, Google og Amazon er med, samt selskaper innen finans, industri, energi og forbruksvarer. Det er ennå ikke klart hvem som vil signere, men målet er å sende et åpent brev denne uken, sier en kilde til Bloomberg.

«Vi deler ditt mål om å sikre at vårt immigrasjonssystem er i tråd med dagens sikkerhetsbehov og holde landet trygt. Men vi er bekymret for at ditt dekret vil påvirke mange visainnehavere som jobber hardt her i USA og bidrar til landets suksess, heter det i et utkast.

Bloomberg understreker at brevet kan bli endret, og kanskje aldri blir publisert.

Tilbyr hjelp

Utkastet appellerer også til USAs tradisjon for medmenneskelighet, og tilbyr hjelp til å lage systemer for å filtrere flyktningstrømmen, uten å blokkere den helt. De tilbyr også hjelp med å løse situasjonen for såkalte «drømmere», flyktninger som er kommet til USA som barn under et program satt opp under Barack Obama i 2012 som kan gi toårige fornybare arbeidstillatelser.

Brevutkastet avsluttes med en appell om at Trump må bruke selskapene som signerer som en ressurs for å nå politiske mål for immigrasjon samt støtte amerikanske bedrifter og reflektere amerikanske verdier.

Maner til samarbeid

Lyseggen skriver i sin blogg at de i selskapet har folk som stemte på begge presidentkandidatene, og at han mener alle ønsket det samme – et bedre Amerika.

– Vi må jobbe samme og sørge for at politikere, inkludert presidenten, holder sine løfter, gjør gode gjerninger og beveger landet i en netto positiv regning. Det er vår rett som frie borgere i et fritt samfunn, og skjønnheten i et demokrati, avslutter han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.