President Donald Trump meldte nyheten på Twitter, like etter at Washington Post skrev om Tillersons avgang. CNN melder at Trump ikke har snakket med Tillerson, og at den tidligere utenriksministeren ikke kjenner til hvorfor han har mistet jobben.

– Mike Pompeo, sjefen for CIA, vil bli vår nye utenriksminister. Han vil gjøre en fantastisk jobb. Takk til Rex Tillerson for hans tjeneste, skriver Trump.

Trump sier til CNN at han og Tillerson var uenige på flere områder, mens Pompeo har en mer lik måte å tenke på. Svein Melby er ekspert på amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk, og er enig i den betraktningen.

– Dette føyer seg inn i et mønster hvor de som er balanserende og gjør politikken mer edruelig forsvinner. Presidenten skviser ut noen av kontinuitetsbærerne i utenriks- og sikkerhetspolitikken, og erstatter de med de som er mer lojale og på hans egen linje, sier han om at Tillerson går.

Trump fester grepet om USAs forhold til verden, ifølge Melby.

Svein Melby mener presidenten går mer og mer bort fra tradisjonell amerikansk utenrikspolitikk.
Svein Melby mener presidenten går mer og mer bort fra tradisjonell amerikansk utenrikspolitikk. (Foto: IFS)

Den nye mannen

Pompeo er tidligere sjef for etterretningsorganisasjonen CIA. Ifølge CNN har Det hvite hus planlagt at Pompeo skal overta stillingen som utenriksminister siden høsten 2017. Han har blant annet markert seg ved å støtte Trumps plan om å møte den Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Tillerson har stått for en mer tradisjonell utenrikspolitikk. En kilde opplyser til CNN at Trump opplevde at Tillerson ville håndtere utenrikspolitikken på sin egen måte og at han ikke støttet presidentens planer.

– Pompeo er nok mer lojal mot Trump og hans politikk enn det Tillerson har vært, sier Mellby.

Trump har kvittet seg med utenriksministeren.
Trump har kvittet seg med utenriksministeren. (Foto: CARLOS BARRIA/Reuters/NTB scanpix)

Tidligere oljesjef

Tillerson har hatt flere uenigheter med presidenten, men har i det siste året understreket at han ikke har hatt noen planer om å gi seg. Nå er han altså ferdig likevel, om man skal tro den amerikanske avisen.

Tillerson er tidligere toppsjef i ExxonMobil, og skulle etter planen pensjonere seg i mars i fjor. Han gikk med på å bryte alle bånd til oljeselskapet dersom Senatet godtok ham som utenriksminister. Slutt- og pensjonsavtalen med Exxon Mobil innebar at han vil få utbetalt drøyt 1,5 milliarder kroner. Som utenriksminister har oljemannen vært sentral i klimaforhandlinger, noe miljøbevegelsen har vært skeptisk til.

Nylig gikk Gary Cohn av som Trumps nærmeste økonomiske rådgiver. Tillerson har sammen med Cohn, sikkerhetsrådgiver H.R McMaster og forsvarsminister James Mattis vært blant de såkalte globalistene rundt Trump – de som har tatt til orde mot økt proteksjonisme i handelspolitikken.

De siste ukene har flere medier meldt at McMaster kan være på vei ut døren, og også Tillersons posisjon har blitt omtalt som usikker. Nå har altså sistnevnte mistet jobben. (Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide - Strømmeforsterkere
Strømmeforsterkere gir deg optimal lyd fra Spotify uten at lyden ødelegges av mobilen. Gråbein forteller deg alt du trenger å vite.
02:50
Publisert: