–Trumps innvandringspolitikk sprer frykt og usikkerhet blant muslimer. Etter terrorangrepet kommer det mest sannsynlig til å bli verre.

Dina Shalaby (30) bretter fargerike sjal i en butikk på Steinway Street i bydelen Queens i New York.

I butikken er det ingen kunder å se. Etter at Donald J Trump kom til makten for snart ett år siden, har omsetningen av religiøse hodeplagg gått ned.

– Mange kvinner prøver å dekke til håret på mer diskré måter. De orker ikke trakasseringen, kommentarene og blikkene på gaten. Jeg kjenner kvinner som får hijaben revet av når de beveger seg utendørs, fortsetter Shalaby.

Vil skjerpe innvandringsregler

I kjølvannet av terrorangrepet i New York krever president Donald Trump strengere regler for innvandring til USA.

– Vi skal stanse denne galskapen, tvitret han onsdag.

Tirsdag ettermiddag ble åtte mennesker drept og minst elleve skadd da en mann i en pickup meide ned syklister og forbipasserende på en sykkelsti på Manhattan.

Angrepet skjedde et lite stykke unna World Trade Center, som kollapset under terrorangrepet i 2001.

Vil skrote Grønt kort-lotteri

Onsdag ble 29-år gamle Sayfullo Saipov siktet for terrorangrepet. Han kom til USA fra Usbekistan i 2010, etter å ha siket seg permanent oppholdstillatelse via Diversity Visa Lottery Program, kjent som Grønt kort-lotteriet.

Ifølge LA Times ble programmet opprettet av George H.W. Bush-administrasjonen og gjelder for visumsøkere fra land med lav utvandring til USA.

Presidenten har bedt Kongressen om å starte arbeidet med å skrote Grønt kort-lotteriet umiddelbart.

Ifølge CNN får nærmere 50.000 personer hvert år innpass til USA takket være programmet, som har millioner av søkere.

Angrep demokratleder

På Twitter gir Trump demokratene skylden for at Grønt kort-lotteriet eksisterer.

– Vi kjemper hardt for immigrasjon basert på at man fortjener det, ikke på demokratenes lotteri-system. Vi må bli mye tøffere og smartere, tvitret Trump onsdag.

Han kalte programmet en «Chuck Schumer-skjønnhet», og viste til demokratenes minoritetsleder i Senatet.

Schumer, som er senator for New York, var raskt ute med å svare.

Han mener presidenten «politiserer og splitter Amerika», og ber han fokusere på «finansiering av antiterrortiltak» – noe han i det siste budsjettet foreslo å kutte.

Strengere bakgrunnssjekk

Onsdag tok Trump til orde for å innføre både skjerpede sikkerhetstiltak og enda strengere kontroll av innvandrere og personer som vil reise til USA for å hindre fremtidige terrorangrep.

Han har foreløpig ikke spesifisert hvilke program som skal endres eller hvordan de skal endres.

Amerikanske Brian Klaas, forfatter og forsker ved London School of Economics (LSE) reagerer på presidentens håndtering av terrorangrepet.

– Det er som å bruke en øks til å utføre kirurgi, skriver Klaas i en epost til DN.

Han påpeker at USA allerede har omfattende overvåkning og svært streng kontroll av immigrasjon.

– Grundige bakgrunnssjekk og grensekontroll er essensielt i arbeidet med å bekjempe terrorisme, men å bannlyse mennesker på bakgrunn av hvor de er født eller hvilken religion de har, blir for dumt.

Klaas brukes flittig som Trump-ekspert i britiske og amerikanske medier. På Twitter rettet han skarp kritikk mot presidentens ordbruk etter terrorangrepet.

Han mener Trumps retorikk kan bidra til ytterligere radikalisering.

– Ved å gi et inntrykk av at USA vender ryggen til muslimer snarere enn terrorister, kan det bidra til ytterligere radikalisering.

Polarisert befolkning

Ifølge The New York Times har antallet amerikanske muslimer passert 3,3 millioner, litt over én prosent av hele befolkningen. For stadig flere av disse har hatefulle ytringer og trakassering blitt en del av hverdagen.

– Trump splitter USA. Det begynte allerede under presidentvalgkampen. Etter at Trump kom til makten kjenner jeg nesten ikke igjen landet mitt, sier Shalaby.

Hun beskriver seg selv som en moderat muslim.

– Jeg har alltid vært stolt av å bo i en liberal og multikulturell by som New York. Derfor er det skremmende å se hvordan hatet og rasismen sprer seg i gatene.

I nabolaget Queens Samia Omar (15) bekymret for at terrorangrepet på Manhattan skal resultere i mer hatkriminalitet mot muslimer. – Nylig ble jeg skjelt ut av en ukjent kvinne på gaten. Hun ba meg reise ut av landet, sier hun.
I nabolaget Queens Samia Omar (15) bekymret for at terrorangrepet på Manhattan skal resultere i mer hatkriminalitet mot muslimer. – Nylig ble jeg skjelt ut av en ukjent kvinne på gaten. Hun ba meg reise ut av landet, sier hun. (Foto: Aleksander Nordahl)

«Vi har ventet på dette»

I nabolaget Brooklyn, som grenser til Queens, den muslimske aktivisten Aber Kawas (24) oppgitt over Trumps aktivitet på Twitter etter New York-terroren.

– Jeg skulle ønske vi hadde en president som samlet nasjonen når tragedien inntreffer. Isteden skjer det motsatte, sier Kawas over telefonen.

Hun er talsperson for organisasjonen Arab American Association of New York (AAANY).

DN møtte Kawas for fjorten dager siden, da hun organiserte en demonstrasjon mot Trumps innreiseforbud utenfor Brooklyn Borrough Hall.

Trumps tredje versjon av innreiseforbudet er foreløpig stoppet. Forbudet omfattet statsborgere fra Iran, Libya, Nord-Korea, Somalia, Syria, Jemen og Tsjad, samt enkelte tjenestemenn fra Venezuela.

Kawas mener Trump bruke terrorangrepet for hva det er verdt politisk.

– Trump bruker terrorangrepet til å få støtte for en mer urimelig og diskriminerende innvandringspolitikk. Vi har ventet at dette skulle skje.(Vilkår)

I Brooklyn mener Aber Kawas (25) fra organisasjonen Arab American Association of New York (AAANY) at Trump bruker terrorangrepet for hva det er verdt politisk.
I Brooklyn mener Aber Kawas (25) fra organisasjonen Arab American Association of New York (AAANY) at Trump bruker terrorangrepet for hva det er verdt politisk. (Foto: Johannes Worsøe Berg)