– I Norge massakrerte én gal mann titalls uskyldige. Her skjer slikt ofte, sier Lise Evans (44).
Video Lise Evans
00:00 Min
Publisert:

Hun tar imot Dagens Næringsliv i ekteparets 750 kvadratmeter store leilighet på Fifth Avenue på Upper East Side.

For drøyt 200 millioner kroner fikk paret med ni barn en hel etasje med ni bad, syv soverom og usjenert utsikt til alle kanter, ikke minst Central Park. New York Times mener leiligheten er verdig en konge. Bergenseren driver veldedig arbeid, mens ektemannen Mike er styremedlem i nettgiganten Alibaba og har vært mangeårig toppleder i meglerhuset Goldman Sachs.

På veggene henger eksklusiv kunst, deriblant originalarbeider fra Keith Harding. Lise Evans er styremedlem ved Whitney-museet. Men det var gjennom vennskapet med motetoppen Donna Karan, kvinnen bak merket DKNY, at arbeidet med «Not One More» kom istand.

Den veldedige organisasjonen vil ha strengere våpenlover i USA. I 2013 omkom flere enn 33.000 personer etter skyting i USA, ifølge offisielle tall.

– Det må bli slutt på at syke mennesker får kjøpe våpen uten bakgrunnssjekk eller id-papirer. Vi trenger mer sunn fornuft i USA, sier Evans.

Modell, lærer og velgjører

Kampanjen sparkes i gang tirsdag under moteuken i New York. Mangemilliardær og eksordfører Michael Bloomberg, klestopp Donna Karan og Lise Evans vil stå på scenen foran et stjernespekket publikum. På gjestelisten står kjendiser som Sting, Hugh Jackman, Chris Rock og pårørende etter flere skytetragedier.

– Tanken er å forene moteindustrien og filantropien, sier Evans som selv har erfaring fra begge. Hun flyttet til USA for 27 år siden som modell, og har jobbet mange år i moteindustrien.

Blaserte New York Times mente boligen, en hel etasje på 750 kvadratmeter, er verdig en konge. Foto:
Blaserte New York Times mente boligen, en hel etasje på 750 kvadratmeter, er verdig en konge. Foto: (Foto: Pontus Höök)
I voksen alder tok hun lærerutdannelse ved Columbia University, og begynte å jobbe på en offentlig skole i Harlem. Kun to t-banestopp skiller sorte Harlem og kritthvite Upper East Side på Manhattan. Harlem er et av USAs fattigste områder, Upper East Side et av de rikeste.

– Det var kun fire minutter unna med drosje, men som å komme til en annen verden, sier Evans.

Hun legger til:

– Uten skolegang er det vanskelig å komme videre i livet. Vi trenger derfor gode offentlige skoler, men det koster penger. Kanskje høyere skatter hadde vært en idé, sier Evans.

Det er ingen hvem som helst som sier dette. Wall Street Journal portretterte henne en tid tilbake om arbeidet hun gjør for skolesystemet i USA. Foruten selv å ha undervist ved New Yorks problemskoler, leder Evans Whitney-museets arbeid rettet mot barn og unge fra dårlige kår og driver veldedighet for skolesektoren.

Mektige motkrefter

– Det er selvsagt paradoksalt å sitte her og si at man bekymrer seg for den økende avstanden mellom fattig og rik i USA. Men den øker, og jeg tror utdannelse er nøkkelen til å gjøre noe med det, sier Evans.

I første omgang er det våpenlobbyen hun vil utfordre, en av de mektigste kreftene i amerikansk samfunnsliv. Retten til å bære våpen er grunnlovsfestet.

Leiligheten har ni bad, syv soverom og usjenert utsikt til alle kanter, ikke minst Central Park. Foto:
Leiligheten har ni bad, syv soverom og usjenert utsikt til alle kanter, ikke minst Central Park. Foto: (Foto: Pontus Höök)
Til å hjelpe seg har hun sønnen Alex (24), som nylig vendte hjem etter å ha jobbet et par år for industriselskapet Orkla i Oslo.

– I USA, og særlig på landsbygden, anses det som angrep på grunnleggende friheter å endre våpenlovene. Vi vil ikke frata noen deres demokratiske rettigheter, men ber kun om mer «common sense». Hvorfor må man bære angrepsrifler på offentlig sted? spør Alex.

Ni barn

Ekteparet Evans har ni barn, tre hver fra tidligere ekteskap samt to felles og ett stebarn.

Ektemannen Mike Evans var øverste sjef for Goldman Sachs i Asia og en av de heteste kandidatene til å bli toppsjef. Den tidligere OL-vinneren i roing gikk av ifjor, men er i dag styremedlem i Alibaba. Foto:
Ektemannen Mike Evans var øverste sjef for Goldman Sachs i Asia og en av de heteste kandidatene til å bli toppsjef. Den tidligere OL-vinneren i roing gikk av ifjor, men er i dag styremedlem i Alibaba. Foto: (Foto: Pontus Höök)
Mike Evans er kanadisk, tidligere OL-vinner i roing og var sjef for Goldman Sachs virksomhet i Asia. I mange år bodde familien i Hong Kong. Ifølge amerikanske medier var Evans en av de to heteste kandidatene til å overta som toppsjef etter Lloyd Blankfein, men 57-åringen valgte å pensjonere seg for et års tid siden. I dag er han styremedlem i Jack Mas kinesiske netthandelselskap Alibaba, som sto for tidenes største børsnotering ifjor høst.

Evans hentet hjem en kvart milliard kroner fra Goldman Sachs i sitt nest siste år der, ifølge Reuters. Aksjene hans i meglergiganten, hvor han var en av fire visestyreformenn, var verd i underkant av 600 millioner kroner, ifølge New York Times.

Ikke naiv

Storaviser på begge sider av Atlanterhavet viet kjøpet av den fasjonable leiligheten til over 200 millioner kroner stor spalteplass. Foto:
Storaviser på begge sider av Atlanterhavet viet kjøpet av den fasjonable leiligheten til over 200 millioner kroner stor spalteplass. Foto: (Foto: Pontus Höök)
Inne i den 13 meter lange stuen, hvor man kan se tvers over parken til nabostaten New Jersey på klarværsdager som denne, medgir Lise Evans at det kan virke naivt å tro at et enkelt armbånd kan påvirke våpenpolitikken i USA. «Not One More»-båndet produseres på kriserammede Haiti og i Kina, og selges på nett og i DKNY-butikker i USA. Inntektene går til veldedige organisasjoner som jobber for strengere våpenlovgivning.

– Filantropi er ikke like utbredt i Norge som i USA. Her handler det om å gi noe tilbake til samfunnet og sette søkelys på viktige spørsmål. Kanskje et lite armbånd kan være med på å starte en bevegelse som tar oss et skritt i riktig retning, sier Evans. Hun pauser før hun legger til:

– Men det hadde jo selvsagt vært enklere å lene seg tilbake i sin vakre leilighet og ikke tenke noe mer på saken. Det ville jo vært det aller letteste.

Les hele avisen.

Se video: Her flyr havørnen avgårde med fotografens kamerautstyr(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.