Da det viste seg at Melania Trumps taleskriver i fjor hadde kommet i skade for å løfte flere fraser rett ut av manuset til en tale Michelle Obama holdt i 2008, var det taleskriver Sarah Hurwitz' ord som ble gjenkjent.

Selv hadde Hurwitz gått og lagt seg da tabben ble avslørt, men hun forteller at hun våknet opp til en livlig innboks morgenen etter.

Etter å ha jobbet som sjefstaleskriver for Hillary Clinton i hennes 2008-kampanje, ble hun hentet til Det hvite hus og president Barack Obamas taleskriverkorps. 

Etter hvert skiftet Hurwitz fra vestfløyen til østfløyen og ble ansvarlig for presidentfruens taler.

When they go low, we go high

Da Michelle Obama tok et oppgjør med den skitne valgkampen i fjor høst med ordene «When they go low, we go high», var det Sarah Hurwitz som hadde skrevet talen.

Men samarbeidet med Michelle Obama var svært tett, forteller Hurwitz, som torsdag deltok under Nordiske Mediedager i Bergen.

– Det handler om å kanalisere hennes stemme og det hun vil si. Hun vet alltid hva hun ønsker, det handler om å sette det inn i en strukturert sammenheng, sier Hurwitz.

Kan forandre verden

Hurwitz uttrykker stor tro på talens kraft.

– Kan en tale forandre verden, få ting til å skje? 

– Absolutt. I amerikansk historie har du Martin Luther Kings «I have a dream»-tale, og John F. Kennedy’s innsettelsestale der han sa «ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country,» og du har Obamas tale til demokratenes partikonvent i 2004, som noen få eksempler på taler som virkelig har inspirert folk, sier Hurwitz.

Ekspertens tre taletips

På oppfordring deler hun sine tre viktigste tips for en virkelig god tale:

Nummer en er: Snakk som et menneske. Mange ganger snakker folk på en veldig formell og oppstyltet måte når de kommer opp på et podium. Du må snakke vanlig.

Nummer to: Du må si noe som virkelig er sant. Det må være startpunktet: Hva er det dypeste, sanneste du kan si på dette tidspunktet.

Det tredje er mer teknisk: Show, don’t tell. Snakk i bilder, ikke i adjektiver. For eksempel kan jeg fortelle deg at min venn John er manisk, krevende og nevrotisk. Eller jeg kan si at jeg lot John være alene på kjøkkenet mitt i 20 minutter og at han på den tiden sorterte alle boksene i krydderhyllen alfabetisk og omplasserte alle kjøleskapsmagnetene mine så de sto på linje. Hva vil du huske best, spør Hurwitz.

Ville gjort det igjen

Etter et opphold på Harvard Kennedy School i vinter, jobber hun nå med et bokprosjekt om jødedommen som hun håper å fange interesse for hos et forlag.

– Tror du at du noen gang kommer til å jobbe for en presidentkampanje eller en president igjen?

– Aldri godt å vite.

Hurwitz har før intervjuene med norske medier gjort det klart at hun ikke ønsker å kommentere Donald Trump eller den politiske situasjonen i USA. Og hun gjentar Michelle Obamas ord om at det ikke er aktuelt for den tidligere førstedamen å stille som presidentkandidat i 2020 eller 2024.

– Hvem ville du helst skrevet taler for i 2020-valgkampen?

– Jeg kommer ikke til å nevne navn.

– Men hvis den rette kandidaten ber deg komme og jobbe i kampanjen eller i Det hvite hus, ville du gjøre det igjen?

– Jeg tror det, sier Sarah Hurwitz.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump forlot rommet før han fikk signert
USAs president Donald Trump forlot møtet med pressen før han fikk skrevet under på presidentordrene han var kommet for å signere.
00:35
Publisert: