Donald Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort jobber på spreng for å renvaske seg mot de alvorlige anklagene som er rettet mot ham.

Lørdag ettermiddag amerikansk tid ble det kjent at han tilbyr eiendommer til en verdi på over 12,5 millioner kroner som en kausjonspakke.

Målet er å få opphevet husarresten slik at han kan stille i retten når saken presenteres for en jury, skriver den amerikanske avisen Politico.

Flere titall millioner

For snart en uke siden ble Manafort og hans forretningspartner Rick Gates tiltalt for en rekke forhold. Den 31 sider lange tiltalen er signert av spesialetterforsker Robert S. Mueller, og omfatter blant annet konspirasjon mot USA, hvitvasking av penger, skatteunndragelse og falske forklaringer.

De to lobbyistene skal også ha jobbet som uregistrerte agenter. For oppdragene skal de ha fått flere titall millioner dollar fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj, og hvitvasket deler av beløpet via selskaper i skatteparadiser. Begge nekter straffskyld.

Manafort er tiltalt for å ha hvitvasket nærmere 150 millioner kroner. Beløpet skal han blant annet ha brukt på å finansiere en ekstravagant livsstil og en rekke eiendomskjøp.

15 dager i retten

Ifølge spesialetterforsker Robert Mueller vil det ta 15 arbeidsdager i retten å legge frem saken for en jury. Opplysningene fremkommer i rettsdokumenter som ble levert inn for en føderal domstol i Washington fredag av Muellers påtaleansvarlig Kyle Freeny, og er gjengitt av NTB.

Totalt vil Manafort legge tre eksklusive eiendommer i kausjonspotten: En Trump Tower-leilighet og en leilighet i Chinatown på Manhattan, samt en luksusbolig i Florida.

I tillegg skal han være villig til å gi fra seg flere forsikringspremier til en verdi av nærmere 4,5 millioner dollar, som står i ektefellens navn.

I bytte ønsker han å bli frigjort fra sitt hjem i Alexandria, Virginia. Han vil også ha tillatelse til å reise fritt i Florida, Virginia, Washington, D.C. og New York.

Manafort vil ha også slutt på gps-overvåkningen han ble pålagt som følge av husarresten.

«Ingen Jason Bourne»

Samtidig som Manafofort legger deler av sin eiendomsportefølje på bordet, prøver forsvarerne hans å korrigere det de mener er et feilaktig bilde av lobbyisten.

I rettsdokumenter som ble offentliggjort i kjølvannet av husarresten, kommer det frem at Manafort er innehaver av tre ulike amerikanske pass med tre ulike passnummer. I løpet av de siste ti årene skal han også ha sendt ti passøknader.

Manaforts forsvarere avviser at han har levd et liv som kan sammenlignes med spionkarakteren Jason Bourne, kjent fra filmlerretet.

– Manaforts besittelse av tre ulike pass har fått mye oppmerksomhet. Noen har fremstilt det som om Manafort har levd et liv som en Jason Bourne-karakter, men forklaringen er langt mer nøktern, skriver Manaforts forsvarsteam i en rettssøknad som er gjengitt av Politico.

De viser til at Manafort har søkt og fått innvilget flere pass fordi han til stadighet søkte om visum for å reise utenlands.

Forsvarerne har foreløpig ikke kommentert anklagene om at Manafort skal ha reist til Mexico, Kina og Ecuador med en telefon og epost registrert under et falskt navn.

Nye innrømmelser

Spesialetterforsker Robert Mueller og teamet jobber med å etterforske påstandene om at Trumps medarbeidere har samarbeidet med russiske myndigheter for å sverte Hillary Clinton i valgkampen i fjor.

Påstandene er blitt sterkt tilbakevist av president Donald J. Trump og hans medarbeidere.

Likevel har det siden presidentvalget i fjor kommet frem at en rekke Trump-medarbeidere har møtt russiske tjenestemenn under valgkampen.

Fredag innrømmet president Donald Trumps utenrikspolitiske valgkamprådgiver Carter Page at han møtte Russlands visestatsminister i Moskva i fjor sommer.

Tidligere har han benektet eller unnlatt å svare på spørsmål om temaet.

Ifølge The New York Times la Page først kortene på bordet under en lukket høring torsdag i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

I Kongressen er det igangsatt tre ulike granskninger av Russland-saken.

Endrer forklaring

Page ikke den eneste i Trump-sfæren som har endret forklaring i saken: I rettsdokumenter som ble frigitt i forbindelse med av tiltalen mot Manafort, kommer det frem at George Papadopoulos, en annen Trump-medarbeider, gjentatte ganger forsøkte å organisere møter mellom Trump og høytstående russere under valgkampen.

Papadopoulos skal senere ha innrømmet at han løy for FBIs etterforskere da han ble avhørt.

Flere andre Trump-medarbeidere har først nektet, men senere erkjent at de skal ha hatt kontakt med Russiske myndigheter. Blant dem, presidentens tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, Trumps svigersønn Jared Kushner og justisminister Jeff Sessions.(Vilkår)

Homofile bevæpner seg i USA
I Rochester har en liten gruppe startet våpenklubben Trigger Warning Queer & Trans gun club. - Jeg vil at hvit overmakt og neo-nazister skal vite at skeive mennesker tar nødvendige skritt for å beskytte seg selv, sier Jake Allen i klubben.
02:10
Publisert: