– Sverige trenger en handlingskraftig regjering og velgerne har rett til å forvente seg at vi klarer det, sier Löfven til SVT , og fortsetter:

– Riksdagen har stemt over meg som statsminister og nok en gang ikke klart å finne noen som kan danne ny regjering. Selv om det var ventet, så beklager jeg det selvsagt, sier han videre.

Löfven var på EU-toppmøtet i Brussel da avstemningen fant sted i Stockholm.

Riksdagens leder Andreas Norlén sier han vil fortsette med uformelle samtaler med alle partilederne i dagene fremover. I neste uke vil han gi beskjed om neste skritt i prosessen.

Forbereder nyvalg

– Jeg kan også konstatere at Riksdagens partier dytter Sverige nærmere et nyvalg. Jeg beklager dette og vil gjøre alt for å forhindre det. Men om partiene velger nyvalg fremfor å agere på en måte som gir Sverige en ny regjering, vil jeg ikke stå i veien for det. Jeg mener derfor at jeg nå bør ta skritt i retning av å forberede dette, sier Norlén i en uttalelse fredag.

For å vinne fredagens statsministeravstemning måtte Löfven få blokkoverskridende støtte fra Liberalerna og Centern, men begge gjorde det i forveien klart at de ikke ville støtte den fungerende statsministeren.

200 av representantene i Riksdagen stemte mot Löfven, noe som tilsvarer alle mandatene til Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

116 stemte for og 28 avsto fra å stemme.

Kinkige forhandlinger

Löfven er den andre partilederen som Norlén har prøvd som statsministerkandidat. Moderaterna-leder Ulf Kristersson ble nedstemt 14. november etter at hans tidligere alliansepartnere Centern og Liberalerna brøt samarbeidet fordi de ikke ville støtte en regjering som var avhengig av Sverigedemokraterna.

En eventuell tredje statsministeravstemning vil trolig drøye til januar dersom den ikke finner sted allerede neste uke.

Først etter at Norlén har mislykkes fire ganger med å fremme en statsministerkandidat som tolereres av Riksdagen, kan han utlyse nyvalg. Norlén har sagt at han helst ikke vil havne i den situasjonen, men konstaterte nylig at situasjonen fortsatt er fastlåst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fredriksens juleselskap på Theatercaféen
01:38
Publisert: