Som DN skrev mandag ville Ine Eriksen Søreide være en av ytterst få som i neste uke ikke ville være tilstede på det første fysiske utenriksministermøtet etter pandemiutbruddet. Men nå reiser hun likevel.

– Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil delta fysisk på NATOs utenriksministermøte i Brussel 23. og 24. mars. Stortinget har utvist stor fleksibilitet og flyttet debatter som var berammet 25. mars, og det gjør at det blir mulig for utenriksministeren å reise til Brussel og deretter gå i karantene ved hjemkomst, i tråd med gjeldende smittevernregler, sier UDs kommunikasjonssjef Trude Måseide.

Nato-møtet er spesielt viktig fordi det blir første mulighet til å møte USAs nye utenriksminister Antony Blinken.

– NATO-møtet er viktig for å ivareta norske utenrikspolitiske interesser, og blant temaene er Afghanistan, Russland og arbeidet med «NATO 2030», sier Måseide.

Vanskelig avveining

Nesten alle andre utenriksministre har meldt sin ankomst til Brussel, også fra land med langt høyere smittetall enn Norge. Men inntil tirsdag morgen så ikke utenriksministeren det som mulig å dra på grunn av stortingsmøtet.

– Utenriksministeren følger de gjeldende smittevernreglene i Norge, og derfor planlegger vi ikke for hennes fysiske deltagelse på Nato-møtet i Brussel i neste uke, sa Måseide til DN mandag.

Norske statsråder har praktisert smittevernreglene strengere enn resten av befolkningen det siste året. Mens nordmenn har landet på Gardermoen daglig etter nødvendige arbeidsreiser og familieferier, har ikke statsrådene, med to små unntak i fjor høst, gjort jobben sin i utlandet det siste året. På tross av blant annet viktige forhandlinger om handelsavtaler.

Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og forfatter av UDs historie, sa til DN at regjeringens restriktive holdning er en feilvurdering.

Utenrikspolitisk er det ødeleggende for vi trenger å vise flagget på løpende basis, spesielt når andre land gjør det, sa Neumann og pekte på hvor viktig det er at Norge er tilstede på viktige møter.

– Jeg håper ikke hensynet til hvordan dette tar seg ut skal gå foran våre nasjonale interesser, sa han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.