Børge Brende kalte onsdag ettermiddag den russiske ambassadøren inn på teppet for å protestere mot at Russland nekter innreisetillatelse for de to norske politikerne som etter planen skulle besøke Moskva sammen med utenrikskomiteen 2. og 3. februar. Dette ville vært den første reisen til den russiske hovedstaden for norske politikere på et så høyt nivå på tre år. Nå er besøket utsatt på ubestemt tid.

– Vi mener det er urimelig og usaklig at de ikke får visum. Derfor har vi protestert overfor Russland, sier Brende. 

Håpet på løsning

Han forteller at han i slutten av november ble kjent med at de ikke kunne få visum, noe utenriksministeren også da protesterte på. 

– De siste ukene har vi hatt en prosess med Russland som vi hadde håpet skulle ende med visum, men mandag ettermiddag fikk vi den endelige beskjeden om at det ikke gikk, sier Brende. 

Han vil ikke svare på om han vet om også andre nordmenn står på en liste over dem som nektes adgang til Russland. Og heller ikke om hvorfor akkurat Solhjell og Grande ble pekt ut, mens de andre i komiteen fikk visum. 

– Det spørsmålet må rettes til russiske myndigheter. Dette er to fremstående norske parlamentarikere som gjør en utmerket jobb for sine partier. Begrunnelsen generelt er knyttet til at vi innførte sanksjoner i likhet med EU, sier Brende. 

Forstår ikke reaksjonen

Trine Skei Grande mener det er viktigere enn noensinne at Norge har tett dialog med Russland.

– Vi ble tross alt invitert av lederen av utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet i den russiske nasjonalforsamlingen, og det er synd at vi må utsette møtet med russiske myndigheter nå i en tid hvor vi bør ha en enda tettere dialog med Russland både når det gjelder sikkerhetsspørsmål og menneskerettigheter, sier Venstreleder Trine Skei Grande. Hun stiller seg uforstående til visumnekten. 

– Men jeg kan forsikre om at Stortinget og utenriks- og forsvarskomiteen i fremtiden også kommer til å være opptatt av å snakke om sikkerhetspolitikk og stille spørsmål ved menneskerettighetssituasjonen enten det gjelder Russland, USA, Tyrkia, Kina eller Norge for den del, sier Grande.

«Ikke særlig smart»

Pål Kolstø, professor ved Universitetet i Oslo tror visumnekten har blitt avgjort i Moskva. 

– Det trist. Min erfaring med den russiske ambassaden i Oslo tilsier at den avgjørelsen er tatt i Moskva - og at ambassaden ikke ønsker noe sånt, sier Kolstø, og legger til:

– Russerne skyter seg selv i foten når de gjør slike ting. Det er ikke den rette veien å gå dersom man ønsker at folk i Norge skal kunne se på saker fra russisk side, sier Kolstø.

Han opplyser at man ofte får visumnekt for flere år av gangen hvis man først får det.

- Jeg ante ikke at Grande og Solhjell var de mest anti-russiske norske politikerne. Det virker ikke særlig smart fra russisk side, sier han.

Det har ikke lykkes DN å få en kommentar fra Russlands ambassade.

Se også side 22(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Vi merker et massivt press fra politikere på Stortinget for å skyte en utrydningstruet art
Mandag demonstrerte NOAH foran Stortinget til støtte for ulven.
02:13
Publisert: