Aps valgvake jublet da prognosen for det dårligste lokalvalget noensinne ble annonsert klokken 21. Rundt 23:00 ligger Ap an til å få 24,4 prosent i fylkestingsvalget.

På prognosen for fylkestingsvalget blir Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre den store taperen med en kraftig tilbakegang. Ap har slitt stort i hele valgkampen, og ikke vært i nærheten av det gode resultatet fra forrige omgang.

Samtidig er det ingen klar utfordrer for partileder Støre, som ser ut til å få en ny nedtur etter det dårlige valget i 2017.

Tidenes verste

Om prognosen blir riktig, kommer det til å bety det verste lokalvalget noensinne for Ap, og det verste av alle valgresultater for partiet siden 1909.

– Hvorfor er det vill jubel her for det verste lokalvalget noensinne?

– Fordi vi har hatt lavere oppslutning på målingene, og det foreløpige resultatet viser at vi har klart å løfte oss gjennom beinhard jobbing fra hele organisasjonen og alle som er her i kveld, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til DN kl 21.30.

– Den andre grunnen er at det som til syvende sist betyr noe for folks hverdag er at vi får gjennomført politikken vi tror på sammen med andre partier i mange av byene og kanskje får noen nye også, som i Stavanger, legger hun til.

– Hvilke konsekvenser får dette dårlige resultatet frem mot 2021?

– Det betyr at vi må jobbe knallhardt for å løfte oss.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kom til Aps valgvake på Folkets Hus litt over klokken 20.30.

– Det er ikke alltid samsvar med hvor mye vi har jobbet og hvilke resultater vi får. Vi føler en dyp stolthet og rørt over ståpåviljen over hele landet, sa Jonas Gahr Støre.

Høyre gjør det heller ikke bra, og kommer ifølge prognosen på 19,8 prosent.

Abid Raja var blant de første partitoppene som ankom valgvaken.
Abid Raja var blant de første partitoppene som ankom valgvaken. (Foto: Per Thrana)

Venstre minst

På prognosen er Venstre minst av stortingspartiene, med en oppslutning på 3,3 prosent i fylkestingsvalget. Også Venstre har hatt det tøft i valgkampen, men har i de siste ukene klatret litt på meningsmålingene til rett over fire prosent. Samtidig har det kommet inn rekordmange forhåndsstemmer i år.

– Det kan bli verre og det kan bli verre, sier stortingsrepresentant Guri Melby nærmere klokken 10.

Hun sa at hun ikke ønsket å grave seg ned nå, mens målingene fortsatt kan bli bedre.

Guri Melby snakker med pressen etter at de første prognosene ble kjent. Bak står en betenksom Abid Raja.
Guri Melby snakker med pressen etter at de første prognosene ble kjent. Bak står en betenksom Abid Raja. (Foto: Per Thrana)

– Uansett hvordan dette ender, uansett hva resultatet blir, så har dere gjort en helt fantastisk innsats.

Svakt for Frp

Også Frp sliter, og er på 8,5 prosent i prognosen for fylkestingsvalget like før klokken 10.

– Vi må analysere og se hva vi gjør rett og hva vi gjør galt, slik at vi kan få et enda bedre resultat fremover, sier nestleder Sylvi Listhaug til NTB.

Det er både fordeler og ulemper som følger med at partiet sitter i regjering, ifølge statsråden.

– Man får vist fram mange gode saker, men man må også ta ansvar for helheten. Men dette er først og fremst et kommune- og fylkestingsvalg, og vi må se hva slags resultat vi får, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.