Etter et brakvalg for Folkeaksjonen Nei til bompenger (FNB) i Bergen er det mandag kveld høyst uklart hvem som kan danne nytt byråd.

Når forhåndsstemmene er talt opp, får Høyre en oppslutning på 19,9 prosent – og 14 mandater. FNB har foreløpig 18,6 prosent og 13 mandater – like mange som Ap ligger an til.

For å få flertall i bystyret, kreves det 34 mandater.

DN snakket med Herman Friele, tidligere Bergen-ordfører og forretningsmannen som har bygget opp det kjente kaffebrenneriet Friele, før de første resultatene var klare i Bergen.

Da kom det tydelig frem at Friele er grundig lei av å snakke om bompenger.

– Jeg synes dette med bompenger er helt tatt ut av proporsjoner. FNB er ikke et parti, men en lobbyvirksomhet, etter min mening.

Avhengig av FNB

Friele mener likevel det er positivt at bompengepartiet har økt temperaturen i Bergenspolitikken.

– Men nå må Høyre prøve å jobbe sammen med FNB. Vi er avhengige av hverandres tyngde, og FNB trenger Høyres politiske bredde.

– Kan det bli et lykkelig ekteskap?

– Lykkelig, det vet jeg ikke. Men helt nødvendig.

Forretningsmannen har donert 250.000 kroner til årets valgkamp – mer enn noen gang før, ifølge ham.

– Det er fordi jeg virkelig vil at Høyre skal gjøre det bra i år, sier Friele.

– Ikke politisk umulig oppgave

Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove ankom Høyres valgvake i Bergen til stor applaus etter at de første resultatene var klare.

– Dette ble helt klart ikke et gjenvalg for Roger Valhammer. Resultatene viser at det virkelig ikke er en eneste stemme som blir bortkastet i dette valget, sier Hove.

Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove får blomst og klem på Høyres valgvake.
Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove får blomst og klem på Høyres valgvake. (Foto: Eivind Senneset)

Han ser nå lyst på mulighetene for å ta over jobben til Roger Valhammer, som altså er den sittende byrådslederen for Arbeiderpartiet.

– Nå er vi klare til å sette oss ned og snakke med partier som ønsker et skifte i byrådet. Det er tydelig at det ikke er noen politisk umulig oppgave for oss å samle et flertall, sier Hove.

Han understreker at mye er uavklart, og at han vil vente til valgnatten er over med å konkludere med noe.

– Men jeg har veldig gode følelser, sier Hove.

Ikke redd for Høyre-byråd

Byrådsleder Valhammer på sin side er langt ifra klar til å gi fra seg byrådet til høyresiden.

– Vi må se hva kvelden bringer, men slik det ser ut nå er det flertall for et Ap-ledet byråd. Vi må bli enige med flere partier, men senterpartiet avklarte allerede i kveld at de vil snakke med oss. Da er det seks partier som peker på oss, så får vi se hva det blir til slutt. Det blir min jobb å forsøke å få det til, sier Valhammer.

Byrådsleder Roger Valhammer har troen på fire nye år med Ap-ledet byråd.
Byrådsleder Roger Valhammer har troen på fire nye år med Ap-ledet byråd. (Foto: Eivind Senneset)

Han lar seg ikke skremme av Hoves gode følelser rundt å ta over jobben hans.

– Jeg tenker at når Høyre, Frp og FNB ikke får flertall og de andre partiene ønsker å snakke med Ap først, da er det det mest sannsynlige utfallet. Jeg har stor tro på at vi skal greie å bli enige, sier Valhammer.

FNB: – Ser om noen vil snakke med oss

– Det er spesielt, og veldig hyggelig. Vi er takknemlige overfor velgerne, sier partileder Trym Aafløy i FNB om oppslutningen partiet har fått i sitt første valg.

Trym Aafløy og FNB synes å hanke inn nesten like mange stemmer som Arbeiderpartiet og Høyre i Bergen.
Trym Aafløy og FNB synes å hanke inn nesten like mange stemmer som Arbeiderpartiet og Høyre i Bergen. (Foto: Eivind Senneset)

Han har foreløpig ikke lagt noen planer for forhandlinger.

— Vi avventer, og ser om noen vil snakke med oss. Vi har tid til å være tålmodige, sier Aafløy.

Partilederen omtaler resultatet som overraskende.

– FNB er en liten organisasjon som har fått til mye. De store partiene har flere millioner i valgkampbudsjett, mens vi har 40.000. Så ja, det er overraskende, sier Aafløy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.