Årets kommunestyre- og fylkestingsvalg ligger an til å bli ekstremt spennende, skal man tro eksperter.

– Det kommer til å bli en valgnatt ingen nålevende i Norge har sett noen gang før, sier Johan Giertsen, valgekspert og en av to ansvarlige for nettstedet pollofpolls.

I forkant av valgnatten- og kvelden tyder mye på at professoren kommer til å få rett. I Bergen fikk ingen partier 20 prosent oppslutning på den siste målingen fra VG og BT.

Spenning overalt

Over hele landet ser det ut til å gå mot ekstraordinære lokalvalg mandag:

Oslobyråd Lan Marie Nguyen Berg er på plass på sitt partis valgvake på Sentralen i Oslo mandag kveld.
Oslobyråd Lan Marie Nguyen Berg er på plass på sitt partis valgvake på Sentralen i Oslo mandag kveld. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
  • I Oslo ligger Miljøpartiet de grønne (MDG) an til å gjøre sitt beste valg noen sinne. Ifølge en måling gjort av Sentio Research, på vegne av Nettavisen 4. september, fikk MDG en oppslutning på 20,3 prosent i hovedstaden. TV 2 målte imidlertid MDG til 14,0 prosent i Oslo på lørdag, og konkluderer med at det nå blir jevnere enn tidligere antatt i Oslo.
  • I Stavanger har Høyre styrt i over 20 år, men blir truet av et fremadstormende Arbeiderparti. De to ligger nesten helt likt.
  • Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har «stjålet» velgere til høyre og venstre i Bergen, og den sittende Ap-styrte koalisjonen vil trenge hjelp fra de mindre venstrepartiene for å beholde flertallet. Samtidig har den mye omtalte bybane-utvidelsen til Åsane, med tilhørende trasé via Bryggen i sentrum, skapt stor uenighet blant partiene.
  • I Tromsø ser SV ut til å gjøre et brakvalg. En måling fra NRK viser at partiet er større enn Høyre og nærmer seg Ap. Senterpartiet har også en kraftig fremgang i Tromsø. Sammen med Ap og SV går de til valg med egen ordførerkandidat, noe som kan føre til en interessant ordførerkamp. En lokal bompengeliste ligger rett under ti prosent på siste måling.
  • I Trondheim er Ap nesten halvert på fire år. Ap-ordfører Rita Ottervik kan likevel klare å beholde sin post for 16. år på rad på grunn av fremgang for Sosialistisk Venstreparti (SV), Rødt og MDG.

Regjeringskrise i lokalvalg

Mot slutten av august så det ut som om bompengekaoset kunne komme til å felle regjeringen, og dermed stjele enda mer oppmerksomhet vekk fra lokalvalget.

Statsminister Erna Solberg ankom valgvaken til Høyre på Clarion Hotel Oslo ved 20.30-tiden mandag kveld.
Statsminister Erna Solberg ankom valgvaken til Høyre på Clarion Hotel Oslo ved 20.30-tiden mandag kveld. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix)

Før sommeren ble det lovet «snarlige» løsninger på diskusjonen, som etter hvert utviklet seg til å bli noe i nærheten av en offentlig skittentøyvask.

23. august hadde derimot statsminister Erna Solberg (H) fått nok, og kalte inn til et møte for å løse krisen. Resultatet ble et «bompengekompromiss» alle de andre regjeringspartiene etter hvert stilte seg bak, og hevdet de var fornøyd med.

«Helt eksepsjonelt»

Valgekspert Johan Giertsen mener valgkampen i år kan beskrives med tre ord: polarisering, protestvalg og demobilisering.

Han utdyper:

– Velgerne går til partier som har én eller få saker med skarpe standpunkter, være seg klima, bompenger eller sentralisering versus desentralisering, sier han og legger til:

– Samarbeidspartier og kompromissøkende partier har ikke 2019 som sitt år.

Giertsen påpeker at det finnes en rekke partier som nesten kun de fra kommunene de er fra, har hørt om, og gir et eksempel.

– I Kristiansand har man Demokratene, som er Frp i enda skarpere form. Ved siste måling hadde de ti prosents oppslutning i byen, noe som er helt eksepsjonelt. Ellers finnes det mange små lister som gjør det mye bedre enn det vi er vant med.

Han sier det som har skjedd i Norge i oppløpet til valget faller inn i et internasjonalt mønster.

– Det handler om polarisering. Vi har sett det samme i Tyskland, hvor forbundskansler Angela Merkel sliter med nettopp dette. Det samme skjer i ekstrem form i Storbritannia og USA.

Fremgang for «Andre»

På spørsmål om hvor i landet det blir mest spennende på valgdagen, svarer Giertsen kontant: «hele landet».

Nestleder Terje Breivik var en av de første som kom på Venstres valgvake på Vega i Oslo mandag kveld.
Nestleder Terje Breivik var en av de første som kom på Venstres valgvake på Vega i Oslo mandag kveld. (Foto: Per Thrana)

– Vi kan komme til å få masse store kommuner hvor ingen partier har mer enn 20 prosents oppslutning. Det har aldri skjedd før, sier han og legger til:

– På valgdagen bør man se på de partiene som ligger under «andre». De vil få en mye høyere andel stemmer enn det vi er vant med.

Les også: Valg i blinde?

Gunn Enli, prodekan for Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO), sier det blir spennende å se hvor stor fragmenteringen er i norsk politikk.

– Vil de små partiene fortsette å ta en større del av kaka, samtidig som de store partiene mister oppslutning?, spør hun.

Det er i alle fall en tendens man ser over hele verden, altså en tilbakegang for de store partiene.

Rett fra levra

Enli har politikk og sosiale medier som et av sine spesialfelt. Hun sier bruken av sosiale medier er blitt mer profesjonalisert og «en obligatorisk del av valgkampen».

– Før var det mer individuelt for de forskjellige politikerne og partiene, mens nå er det en helt naturlig del av det å føre valgkamp. Det har blitt en større bevissthet rundt hva som skaper deling og engasjement.

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) har de siste ukene fått mye oppmerksomhet for sin bruk av sosiale medier. 29. august delte hun et innlegg på Facebook om at Norge ikke skal ta imot båtmigranter, og ble møtt av en storm av kritikk.

På spørsmål om hva hun og hennes parti gjør annerledes, sier prodekan Enli følgende:

– I denne valgkampen har de utnyttet aktualiteter og dagsaktuelle saker som folk er opptatt av. Det er en rett-fra-levra kommunikasjon i populistisk form. Sammenlignet med for eksempel Ap, som fremstår som litt mer trauste og etter boka, går Frp inn for å provosere og å være kontroversielle.

siste nasjonale måling fra NRK endte Frp på 7,3 prosent, mot 9,5 prosent ved forrige kommunevalg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.