Mye tyder på at det blir et fortsatt rødgrønt styre i Oslo, men det er også flertall for et borgerlig alternativ bestående av Høyre, Sp, KrF, Venstre og MDG.
Til sammen har de fem partiene 30 mandater i bystyret i Oslo – noe som akkurat gir flertall.
– Nå har MDG anledning til å vise at de er blokkuavhengige, og samarbeide med Høyre i Oslo. MDG må vise at det er noe annet enn et haleheng til sosialistene, hvis de ønsker det, sier Høyres Michael Tetzschner til DN.
Tetzschner sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre på Stortinget.
To alternativ
Høyre fikk 25,4 prosent av stemmene i Oslo og er klart størst i hovedstaden, men oppslutningen er en nedgang på 6,4 prosentpoeng fra valget i 2015.
Oslobyråd Eirik Lae Solberg uttalte på NRK tirsdag at det er flertall for et alternativ med Høyre og sentrumspartiene i hovedstaden.
– Det finnes et alternativt flertall i Oslo bystyre, det er Høyre, sentrum og Miljøpartiet. Men jeg konstaterer at Miljøpartiet har valgt venstresiden. Det synes jeg er veldig synd, for det hadde vært mulig å etablere et sentrumsorientert alternativ i Oslo, hvor fløypartiene ikke fikk innflytelse, sa Lae Solberg til NRK.
– Jeg støtter Lae Solberg i at man kan teste ut om det er forhandlingsvilje til stede, sier Tetzschner.
– Jeg elsker ikke bomringen, men samtidig kan det ikke være fullstendig en privatsak om det er 10.000 eller 100.000 som har med ett tonn metall til byen for å gå på arbeid. Vi må ha reguleringer, men også sikre veier og et godt kollektivsystem, sier Tetzschner.
MDG-ledelsen i Oslo gir Høyre en kald skulder:
— Vi har sagt at det ikke er aktuelt for oss, fordi de politiske forskjellene mellom oss og Høyre er store. Høyre har blant annet gått til valg på å gjøre det billigere å kjøre bil, og vil bygge store motorveier mange steder i byen, som vil gjøre det umulig å gjøre Oslo til verdens første utslippsfrie storby. Vi gikk til valg på å fortsette i byråd med Ap og SV, og velgerne har gitt oss fornyet tillit til fire nye år, med et kraftig styrket grønt mandat, skriver Miljøpartiet De Grønnes fylkesleder i Oslo, Einar Wilhelmsen, i en epost.
— Jeg tror de er sosialister
Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre i arbeids-og sosialkomiteen, oppfordrer også MDG til å vrake de rødgrønne.
– Jeg skjønner at det er vanskelig for MDG å bryte ut av et eksisterende forhold med Ap. Samtidig så har maktforholdet internt i konstellasjonen endret seg – Rødt og SV har styrket seg. Jeg oppfatter MDG som mye mindre radikale enn Rødt og SV. Da ville jeg ha sett i vår retning, hvis de vil ha en mer moderat styring, sier Nordby Lunde.
Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, tar imidlertid MDGs fylkesleder i Oslo på ordet.
– De er godt oppi ektesengen med Arbeiderpartiet. Jeg tror MDG er så plantet på sosialistisk side at det er vanskelig å se for seg at de skal samarbeide med Høyre, sier Stang, som styrte hovedstaden fra 2007 til 2015.
Stang jobber som partner og advokat i advokatfirmaet Elden.
– Jeg har aldri trodd noe særlig på at MDG er blokkuavhengig, gitt partiets stemmegivning og synspunkter. Jeg tror de er sosialister. Alt er mulig i politikken, men personlig har jeg ikke noe tro på det, sier Stang.
– Betyr det at du er negativ til et samarbeid mellom Høyre og MDG?
– På miljøspørsmål er vi enige i ganske mye. Men slik jeg har oppfattet det, har ikke MDG noen politikk for hva vi skal leve av. MDG og Rødt har en masse planer om hvor mye penger vi skal bruke på hva, men ingen politikk for hvordan vi skal leve og tjene penger, svarer Stang.
Svekket Høyre
Det var ikke helt «hæla i taket og tenna i tapetet» på Høyres valgvake mandag kveld etter at resultatet ble klart: Nasjonalt falt Høyre med tre prosentpoeng til 20,1 prosent.
– Det er naturligvis skuffende at vi går tilbake. Selvsagt skulle vi sett at flere byer og fylker lå an til å få blått styre, sa statsminister og partileder Erna Solberg på valgvaken like før midnatt.
– Dette var én av disse valgvakene man kjører bil hjem fra. Eller i mitt tilfelle, sykler svarer Tetzschner på spørsmål om han sov natt til tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.