– Det kommer til å bli en valgnatt ingen nålevende i Norge har sett noen gang før, sa Johan Giertsen, valgekspert og en av to ansvarlige for nettstedet pollofpolls, i forkant av mandagens fylkesting- og kommunestyrevalg.

Og Giertsen fikk definitivt rett i at det ble mye spenning.

Arbeiderpartiet (Ap) gjorde et svært dårlig valg, og taper velgere over hele landet, mens Senterpartiet (Sp) gjorde et brakvalg, spesielt i nord. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kalte det Sps beste lokalvalg noensinne.

I Bergen og Kristiansand markerte to «protestpartier» seg, henholdsvis Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen og Demokratene på Sørlandet.

Begge fikk godt over ti prosents oppslutning, og føyer seg inn i en lang rekke eksempler på at norske velgere ved årets valg flyktet fra de store partiene.

Ap tar topp ti

DN har laget en oversikt som viser de største endringene i prosentpoeng fra forrige lokalvalg. Kun lister/partier som fikk 5000 stemmer eller mer er tatt med.

I oversikten over de største nedgangene blir det fort tydelig at Ap har hatt et blytungt lokalvalg. Partiet tar nemlig alle de ti første plassene.

Nasjonalt går Jonas Gahr Støre og hans parti tilbake 8,2 prosentpoeng.

Likevel er det mange storbyer, som Oslo og Trondheim, som fortsatt vil ha rødgrønt bystyre. I hovedstaden blir Ap sannsynligvis reddet av at MDG, SV og Rødt gjør gode valg.

I Trondheim går Ap kraftig tilbake, men får etter all sannsynlighet beholde makten og Rita Ottervik som ordfører.

FNB-jubel

Blant dem som har størst grunn til å juble, finner vi bompengepartiet i Bergen.

I Bergen gjorde FNB et brakvalg og fikk en oppslutning på 16,9 prosent. Det nye partiet gikk dermed fra null til 17 prosent, og får en delt topp-plassering på vinnerlisten.

Det gjør bompengepartiet tredje størst i byen, etter Høyre og Arbeiderpartiet.

Sistnevnte går tilbake hele 18 prosentpoeng i Bergen, og mister i samme slengen 13 mandater.

Likevel ser det ikke ut til å være nok for å sikre høyresiden flertall i vestlandsbyen, og mye tyder på at Aps Roger Valhammer kan fortsette som byrådsleder i Bergen.

FNB hjalp Ap i Stavanger

FNBs fremgang i Oslo og Stavanger er også med på topp-ti-listen over valgvinnere.

I FNBs hjemby Stavanger fikk partiet 9,3 prosents oppslutning, og sikret seg dermed tre representanter i bystyret.

Den store historien i oljebyen handler derimot om Ap, som til tross for et katastrofevalg på nasjonalt plan, ser ut til å bryte 24 års Høyre-styre.

Kari Nessa Nordtun (33) kan bli den første Ap-ordføreren i Stavanger, siden hennes far var det for over to tiår siden. Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at Ap, sammen med SP, SV, MDG, Rødt og FNB har inngått en samarbeidsavtale.

Demokratene med sterkt valg

I Kristiansand gjorde Demokratene det skarpt, og er byens tredje største parti etter Høyre og Arbeiderpartiet.

Partiet, som omtaler seg selv som «et nasjonalt folkeparti», gikk frem 9,8 prosentpoeng og fikk en oppslutning på 13,5 prosent.

Tverrpolitisk Folkeliste gikk også kraftig frem, 5,5 prosentpoeng, og fikk en oppslutning på 5,5 prosent.

Beste lokalvalg noensinne

I tillegg til å sikre flere ordførerkjeder landet rundt, spesielt mange i Nord-Norge, vippet også Sp Frp ned fra pallen og er nå Norges tredje største parti.

Med andre ord har Sp gjort sitt beste lokalvalg noensinne, i hvert fall ifølge partilederen.

– I dag skal vi feire og i morgen skal vi på jobb, sa Vedum til Sps valgvake mandag kveld.

Feire hadde Vedum og partiet også all grunn til å gjøre. Med en oppslutning på 14,4 prosent nasjonalt, sikrer Sp en oppgang på 5,9 prosentpoeng fra forrige lokalvalg.

Senterpartiet fikk i Indre Østfold en fremgang på 17 prosentpoeng, til 31 prosent. I Steinkjer kunne partiet glede seg en oppslutning på hele 45 prosent, noe som er seks prosentpoeng mer enn ved forrige valg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.