- Hysj. Det er ti sekunder igjen, sier Sandra Borch, Senterpartiets stortingsrepresentant fra Troms.
Hun ber de drøyt 50 tilhengerne som har samlet seg på partiets valgvake på utestedet Grunder i Tromsø sentrum å være stille når den første valgdagsmålingen presenteres klokka 21.00.
- Herlighet. Puh, sier Marlene Bråthen, som er partiets ordførerkandidat i Tromsø og som er flankert rundt bordet av Borch og andremann på Senterpartilista, Mats Jacobsen.
Rundt bordet står journalister og fotografer fra NRK, TV2, VG og lokalavisene. Etter historisk gode meningsmålinger ligger Senterpartiet an til å femdoble resultatet i Tromsø og havne på vippen i kommunestyret. Partiet kan også gjøre et historisk godt valg i Nord-Norge.
- Jaaa, roper folk i kor, i et stort brøl som høres langt ut i Storgata i Tromsø, i det resultatet kommer på tv-skjermen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Rekordvalg
Da alle stemmene var talt opp hadde Senterpartiet fått 11 prosent av stemmene i Tromsø, økt fra én til fem representanter i kommunestyret og havner på vippen mellom blokkene.
I Troms og Finnmark mer enn fordobler partiet oppslutningen, får 23,9 prosent og kan få fylkesordføreren i det nye storfylket. I tillegg kan Senterpartiet overta ordførerkjedet fra Arbeiderpartiet i en rekke kommuner i nord.
- Det er et fantastisk resultat. Det er et historisk godt resultat for Senterpartiet i kommune- og fylkestingsvalget, sier Senterpartiets kandidat til fylkesordfører i Troms og Finnmark, Ivar B. Prestbakmo.
- Vi har gjort et godt valg fordi vi er den tydeligste stemmen i Nord-Norge, legger han til.
- Vi er kjempefornøyd. Det er veldig bra. Det kan bli tidenes valg for Senterpartiet, sier Bråthen.
Hun har vært eneste representant for Senterpartiet i Tromsø kommunestyre de siste årene og samarbeidet med Venstre, Krf og Høyre. Nå får hun følge av fire representanter til, er fjerde største parti og kan trolig bestemme hvem som blir Tromsøs neste ordfører.
- Vi vil snakke med alle partiene, og så ta avgjørelsen om hvem vi støtter når vi har senket skuldrene og fått litt oversikt, sier Bråthen, mens hun blir avbrutt av jubelrop fra tilhengerne.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
På vippen
I Tromsø ligger de rødgrønne partiene inkludert Miljøpartiet De grønne an til å få 21 av 43 representanter i kommunestyret, og mangler dermed et mandat for å få flertall og fortsatt ha ordføreren i Nord-Norges største by. Nå blir det forhandlinger mellom partiene om fordeling av makt og posisjoner.
- Vi må snakke om løsninger. Vi ønsker å få til et tverrpolitisk samarbeid i Tromsø. Vi har gode samtaler med både Arbeiderpartiet og Høyre. Vi er et sentrumsparti som kan gå til både høyre- og venstresiden, sier Bråthen.
- Vi snakker godt med Senterpartiet. Vi har et godt forhold til de, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen.
Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne både i Nord-Norge og i Tromsø, der partiet får rekordlave 18,5 prosent oppslutning, ned 11 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.
- Valget blir ikke avgjort ikveld. Med Senterpartiet på vippen blir det forhandlinger. Vi får sette oss ned og snakke med alle. Det er flere mulige alternativer, sier Høyres ordførerkandidat Hans Petter Kvaal, som bare fikk 15 prosent av stemmene, ned fem prosentpoeng fra forrige valg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.