Jonas Gahr Støre har gått til valg på en regjering med Senterpartiet og SV.

Litt over klokken ett i natt, da over 99 prosent av stemmene var talt opp, viste Valgdirektoratets prognoser at rødgrønn side lå an til å få 89 mandater, og dermed klart flertall.

Og jubelen sto i taket da Støre gikk på talerstolen. På Aps vake veivet røde Ap-flagg og salen jublet takfast «Jonas, Jonas, Jonas»

– Nå kan vi endelig si: Vi klarte det, sa Støre under sin tale til Aps valgvake.

Støre gjorde det også klart at han vil snakke med alle på venstresiden.

Her kan du følge utviklingen direkte.

Både Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de Grønne (MDG) havner under sperregrensen, begge med vel 3,8 prosent.

Rødt er klart over sperregrensen med 4,7 prosent, det samme er Venstre med 4,5 prosent.

Ap over 26

Jubelen sto i taket på Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus da valgprognosene ble lagt frem klokken 21.00. Jubelen var like ruvende da det ble klart at Venstre og KrF er under sperregrensen, og at Senterpartiet har løftet seg.

DNs Eva Grinde: – Jonas Gahr «Superstar» Støre
– Det kunne knapt ha gått bedre, sa DNs kommentator som måtte rømme jubelbruset i salen under Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus.
01:46
Publisert:

På Valgdirektoratets prognose lå Ap rundt midnatt an til en oppslutning på 26,4 prosent da vel 99 prosent av stemmene var talt litt over klokken ett i natt, ett prosentpoeng dårligere enn for fire år siden. Det tilsvarer 48 mandater, ett mindre enn i 2017. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ligger an til sammen å få 89 av 169 mandater.

– Alt tyder på at vi når målet om et skifte i kveld. De partiene som har sagt at de ønsker en ny regjering og en ny kurs for landet ser ut til å få et solid flertall. Vi vet det ikke sikkert, men det ser ut til at det blir flertall for Ap, SV og SP – vår plan A, sa Støre til vill jubel.

Sp-Vedum: Strålende valg

Senterpartiet har hele tiden sagt at de vil regjere med Ap alene. Den konstellasjonen har ikke flertall.

Det kom ikke et eneste knyst fra salen på Senterpartiets valgvake da Arbeiderpartiets oppslutning kom på skjermen for første gang i kveld. Derimot sto jubelen i taket da en tidlig prognose viste at Venstre lå under sperregrensen.

Men Senterpartiet kan også juble for seg selv. Da nesten alle stemmene var talt opp hadde partiet 13,6 prosent.

Trygve Slagsvold Vedum holder det kort da han oppsummerer valget for DN:

– Strålende!

Vedum forteller, på spørsmål fra Dagbladet, at han skal sette seg ned med Støre i morgen.

– Er kandidaturet ditt som statsminister styrket?

– Senterpartiet er styrket, det er det ingen tvil om. Det viktigste er sakene, men Sps vekst er stor. Vi har en helt annen kraft og et mandat nå til å få gjennomslag for saker, sier han.

– Kan du gi noen garantier i kveld?

– At det blir regjeringsskifte.

– Kan du gi noen garantier om hvem som skal med?

– Vi har vært tydelige på hva vi mener. Det beste er en regjering med Sp og Ap.

Ap-leder Jonas Gahr Støre på scenen på Folkets Hus mandag kveld.
Ap-leder Jonas Gahr Støre på scenen på Folkets Hus mandag kveld. (Foto: Gunnar Lier)

Trøbbel for høyresiden

Etter åtte år, fire regjeringskonstellasjoner og niogførti statsråder er det slutt for statsminister Erna Solberg (H), i hvert fall i denne omgang.

Høyre, Frp, Venstre og KrF ser i natt ut til å ende på til sammen 68 mandater. Høyre går kraftig tilbake, og ender under 20,5 prosent, ned 4,6 prosentpoeng, og det dårligste valget siden 2009. Som DN skrev fredag har Høyre i sluttspurten av valgkampen mest konsentrert seg om å kare seg over 20 prosent. Alt over ville de være fornøyd med.

Fikk ikke mirakel

Valgdagsprognosen ble mottatt i nesten dørgende stillhet på Høyres valgvake på Radisson-hotellet i Oslo sentrum.

«Erna, Erna, Erna» lød det fra Høyres valgvake idet statsministeren hadde steget ned fra hotellsuiten og sammen med ektemannen Sindre Finnes kom inn på Høyres valgvake.

– Sånn som resultatet ser ut nå så er det velgernes ønske at et annet flertall skal styre Norge de neste fire årene. Høyres arbeidsøkt i regjeringen er over for denne gang. Vi visste at vi trengte et mirakel for å bli valgt tre ganger på rad. Det mirakelet har vi altså ikke fått, sier Solberg.

Venstre over sperregrensen

Venstre-leder Guri Melby kunne tale til et stående publikum på Venstres valgvake. Selv om de første prognosene sendte partiene under sperregrensen, endte partiet etter hvert komfortabel med tanke på sperregrensen på 4,5 prosent.

– Jeg har vært litt shaky hele kvelden. Selv om første prognosene var lave, så hadde vi hadde hele tiden tro på et løft, sier Melby til DN.

– Jeg har vært optimistisk hele kvelden, men det å passere det firetallet. Det var en deilig følelse, det skal jeg innrømme.

Hun forteller at det viktigste for venstre nå er å holde seg over fire prosent. Alt over vil være en «bonus» sier hun.

Minipartiet Pasientfokus kommer inn med ett mandat fra Finnmark.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.