I en egen forskrift pålegger Kommunal- og moderniseringsdepartementet alle kommuner å telle stemmene manuelt i det kommende stortingsvalget 11. september.

Stemmene telles maskinelt, men etter å ha vurdert sårbarheten sammen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), går Valgdirektoratet inn for at alle stemmer også skal telles manuelt.

– Det er ingen indikasjoner på at noen ønsker å påvirke selve valggjennomføringen. Det er imidlertid økende aktivitet og oppmerksomhet, også internasjonalt, om noen av de tekniske løsningene. Dette innebærer i seg selv en økt risiko, skriver departementet i en pressemelding fredag.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier overfor NRK at det ikke kan utelukkes at valgresultatet kan bli forsinket som følge av ordningen. Han vil ikke utdype hvilke trusler som ligger bak tiltakene.

Valgdagen er 11. september. Bjørn Berg, direktøren i Valgdirektoratet, har tidligere omtalt valget som en eksamen.

– Jeg vil ikke si jeg er bekymret. Vi har forberedt oss lenge, selve valggjennomføringen har vi jobbet med siden oktober 2016. Vi har trent opp valgansvarlige i kommunene, og på valgdagen er det rundt 30.000 valgmedarbeidere i sving. Vi har testet alle ledd mellom valglokalene, kommunene og oss. Vi har testet prognosesystemet og vi har gjennomført to simulerte prøvevalg. Men jeg vil ikke si hvem som vant dem, sa han til DN denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.