Med over 300 skyteepisoder i Sverige i fjor, og over dobbelt så mange skytedrap enn for fem år siden, innfører den svenske regjeringen landets tredje våpenamnesti fra februar til april i år. Det er estimert at rundt 13.000 ulovlige våpen vil bli samlet inn, ifølge telegrambyrået TT.

Dermed følger svenskene etter Norge, der regjeringen i valgåret 2017 inviterte til det tredje våpenamnestiet siden 2003. Det resulterte i en innlevering av over 8000 skytevåpen, 6,9 tonn sprengstoff og 30 granater.

Valgår

Marja Lemne, lektor i statsvitenskap ved Stockholms universitet, sier våpenamnestiet kan tyde på Stefan Löfvens regjering ønsker å vise gjennomføringsevne før valget 9. september. Hun sier det er flere ting som viser utfordringen med våpen i Sverige.

– For det første har antall skyteepisoder økt kraftig. I tillegg er det gjort en rekke beslag av våpen som forsøkes smugles til Sverige. I et valgår ønsker regjeringen å vise handlekraft i møte med et problem som velgere oppfatter som stort. Sikkerhet kan seile opp som en av de viktigste sakene, sier Lemne.

Venter på kontrollkomiteen

Flere har etterlyst handlekraft fra Löfvens mindretallsregjering etter et fjorår med mye motgang. Sist sommer var det nettopp et sikkerhetsspørsmål som tok regjeringen inn i den såkalte «it-skandalen», da konsulenter uten nødvendig sikkerhetsklarering fikk tilgang på materiale fra transportmyndighetene. Disse inneholdt blant annet oversikter over verditransporter, hjemmeadresser til svenske jagerflypiloter, og hemmelige politiregistre.

Skandalen førte til mistillit mot tre statsråder, og to av dem mistet jobben. Löfven, som kalte it-saken for et «havari», nektet selv å tre til side. Da Sverigedemokraterne fremmet et mistillitsforslag i september, ble det nedstemt med 43 mot 136 stemmer. 155 representanter unnlot å stemme.

Det betyr ikke at it-stormen er over. I juni ventes rapporten fra det svenske Konstitutionsutskottet, sammenlignbart med den norske kontroll- og konstitusjonskomiteen, om regjeringens håndtering av krisen.

Marie Demker, professor i statsvitenskap ved universitet i Göteborg, mener regjeringen kom seg godt igjennom sommeren og at det er ventet at Löfven vil sitte frem til valget. Det betyr ikke nødvendigvis at statsministeren sitter trygt.

– Regjeringen er svak og koalisjonen er skjør. Selv om tilliten har tatt seg litt opp igjen, er man fortsatt ikke på et sted der Löfven kan kalles «trygg». Skulle det dukke opp alvorlige ting i rapporten, kan it-saken være dråpen som får det til å renne over for velgerne, sier Demker.

Marja Lemne mener Löfven må forberede seg på en ny runde.

– Avhengig av hva som kommer frem i rapporten, kan denne saken bli «superhet» igjen, sier hun.

LO stiller krav

I media er Svenska Dagbladet blant dem som har fyrt opp valgstemningen. Før jul viet de en lederartikkel til å gjengi Löfven-sitater fra situasjoner som statsministeren kalte for «uakseptable», som ikke skal ha blitt fulgt opp av handling. Sakene spente fra alt fra immigrasjon- til skattespørsmål. Avisen kaller regjeringen for den «svakeste i manns minne».

«Löfven sier ofte at ting skal være på en bestemt måte. I Sverige skal ingen være fattige. Kriminelle skal settes i fengsel. Mennesker uten lovlig opphold skal forlate landet. Han sier ikke hvordan. Det bare skal være sånn», skriver kommentator Per Gudmundson.

Også svenske LO etterlyser mer handling. De har lovet å gå inn med 30 millioner kroner for å mobilisere velgere til å stemme Socialdemokraterna i år. Betingelsen er løfter om en kraftig økning i satsingen på velferd- og pensjonsordninger, ifølge Aftonbladet.

Ulf Kristersson, Moderaternas nye leder, seiler frem som en av de største utfordrerne til Löfven i høst, ifølge Lemne. Likevel er det vanskelig å spå det den parlamentariske sammensetningen etter oktober. Samtidig som flere etablerte partier sliter, har bevegelser som Feministiskt Initiativ fått vind i seglene etter Metoo-bølgen.

– Det er uklart hvem som eventuelt faller ut av Riksdagen. Både Kristdemokraterna, Miljöpartiet og Liberalerna ligger farlig nære sperregrensen på fire prosent, sier lektoren. (Vilkår)

Her skjer tyveriet av en av verdens dyreste vodkaflasker – verd over ti millioner kroner
En Russo Baltique-vodka fylt på en flaske som består av tre kilo gull og tre kilo sølv ble stjålet fra en bar i København denne uken. Nå har bareieren offentliggjort overvåkningsbildene fra tyveriet.
00:24 Min
Publisert: