Etter at både Socialdemokraternas Stefan Löfven og Moderaternas leder Ulf Kristersson har mislykkes i å bygge regjering etter valget i Sverige, får nå Centerpartiets partileder Annie Lööf den vanskelige oppgaven.

Sverige har vært i fullstendig politisk kaos etter valget i midten av september. Talmannen Andreas Norlén – det svenske svaret på stortingspresidenten – har hatt oppgaven å finne en levedyktig regjeringskonstellasjon, men har mislykkes gang på gang.

Annie Lööf har fått én uke på seg til å drive sonderinger. Under pressekonferansen ville ikke talmannen svare på om Riksdagen skulle stemme over henne som statsminister.

– Hun har sagt at hennes primære fokus ikke er å bli statsminister, men å føre samtaler som kan drive prosessen videre, sa Norlén på pressekonferansen.

Valget i Sverige ga en svært komplisert parlamentarisk situasjon. Hverken venstresiden bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, eller høyresiden bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet fikk flertall.

Ingen av dem ville samarbeide med det innvandringskritiske Sverigedemokraterna.

Onsdag ble Ulf Kristersson nedstemt i Riksdagen. Han ønsket å bygge regjering sammen med Kristdemokraterna, men ble nedstemt av sine allierte i Liberalerna og Centerpartiet fordi en slik regjering ville være avhengig av Sverigedemokraterna.

Ekspertene har pekt på at en regjering med Annie Lööf - støttet av Socialdemokraterna - kan være en mulig løsning på kaoset. I utgangspunktet var det kun Stefan Löfven og Ulf Kristersson som ble sett på som sannsynlige statsministerkandidater.

Centerpartiet gjorde et relativt sterkt valg med 8,6 prosent av stemmene. Det var en fremgang på 2,5 prosent fra forrige valg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som "original gangster" i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: