Den kraftige fagforeningsmannen Stefan Löfven (Socialdemokraterna) mot den spinkle siviløkonomen Ulf Kristersson (Moderaterna). Ansikt til ansikt åpnet de Sveriges radios partilederdebatt onsdag ettermiddag med en duell om arbeidsløshet.

Men det spørsmålet alle lurer på, sparte radioprodusentene til slutt. Hvem av dem kommer til å bli statsminister, og hvordan kommer regjeringen deres til å se ut?

– Med alle partiene som sitter i riksdagen, er det 256 mulige regjeringsalternativer, sa den ene programlederen. Ingen av partilederne kunne si noe om hvilken som var mest sannsynlig.

Med under to uker igjen til valget, hersker det full forvirring.

I generasjoner har svensk politikk vært delt mellom høyre- og venstresiden, men Sverigedemokraternas forrykende oppslutning de siste årene har skapt tre sterke blokker der ingen har flertall på målingene.

Både venstresiden, med Socialdemokraterna i spissen, og høyresiden, ledet an av Moderaterna, nekter å samarbeide med partiet som kunne gitt dem regjeringsmakten: Sverigedemokraterna.

Vil ikke ha blokkpolitikk

– Min beskjed er at man aldri kan være avhengige av et parti som Sverigedemokraterna. Som uttaler seg om mediene slik de gjorde i morges, mener at jøder og samer ikke er ekte svensker, at muslimer ikke er ekte mennesker, som har et veldig tvilsomt forhold til Russland, og verdier med nazistiske røtter, sier Löfven til DN etter debatten.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kalte samme morgen radiokanalen svenske P3 «en venstreliberal smørje» og sa at han hadde lagt den ned hvis han hadde vært sjef.

Jimmie Åkesson er partileder i Sverigedemokratene.
Jimmie Åkesson er partileder i Sverigedemokratene. (Foto: Gorm K. Gaare)

Löfven har en klar oppfordring til Moderaternas partileder Ulf Kristersson og de andre borgerlige partiene.

– Jeg forventer at de stenger døren for Sverigedemokraterna, og viser at vi klarer å håndtere en vanskelig politisk situasjon, sier han.

Löfven mener blokksystemet er gammeldags og at Sverige trenger samarbeid på tvers av de politiske skillelinjene.

– Jeg vil ikke ha noen blokker, men de borgerlige er fast bestemte på at det må være blokker. Da er likevel vi størst. Men jeg vil finne en måte å samarbeide på tvers av blokkgrensene. Det er det viktigste for meg, sier statsministeren.

«Löfvens sjanser er små»

På meningsmålingene har de rødgrønne partiene et forsprang på de borgerlige. Til sammen får Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet 41 prosent av stemmene, mens den såkalte «Alliansen», de borgerlige partiene bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna får 37,7 prosent, ifølge en måling gjort av Sifo på oppdrag fra Sveriges Radio.

Likevel mener forsker Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo at det går mot en borgerlig regjering.

Sveriges statsminister Stefan Löfven deltok på en partilederdebatt på Sveriges Radio i Stockholm onsdag.
Sveriges statsminister Stefan Löfven deltok på en partilederdebatt på Sveriges Radio i Stockholm onsdag. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Sjansene for Stefan Löfven er ikke så store. Situasjonen i Sverige er kaotisk. Alliansen vil stemme dem ned og Sverigedemokraterna vil stemme dem ned. Spørsmålet er om Centerpartiet og Liberalerna vil regjere med parlamentarisk støtte fra Sverigedemokraterna. Og hvor mye Jimmie Åkesson vil ha igjen politisk for å støtte en borgerlig regjering, sier han.

– Selv om de rødgrønne blir størst er det ikke sikkert at de kommer til å regjere. Høyresiden, med Sverigedemokraterna ytterst, er en broket forsamling. De risikerer en situasjon som vi tidligere har hatt i Norge, der de er størst, men ikke klarer å regjere, sier forskeren.

Klarte å bli enige

Den svenske økonomien går så det suser, men flere næringslivsledere og økonomer frykter den ustabile politiske situasjonen.

– Det alle bedrifter leter etter, er forutsigbarhet. I denne turbulensen er det vanskelig å satse. Bedriftene tør rett og slett ikke, sa Anna Gillek, regionsjef i Svenskt Näringsliv i Göteborg til DN for noen uker siden.

Stefan Löfven mener næringslivet ikke har noe å frykte så lenge partiene klarer å samarbeide på tvers av blokkene.

– Det spørs helt hvordan vi håndterer dette. Det er veldig viktig med et blokkoverskridende samarbeid. Jeg vet at næringslivet var fornøyde da vi ble enige om energioverenskomsten. Den hadde vi diskutert i flere tiår uten å bli enige. Under vår regjeringsperiode klarte vi det, sier han.

– Kommer du til å bli sittende som statsminister hvis dere blir det største partiet?

– Jeg vil først se hele valgresultatet og da vil jeg ta ansvar for at Sverige skal styres på en bra måte. Jeg er forberedt på å føre en politikk som sørger for jobbene, velferden og klimaet. Og sørge for at samfunnet blir bygget på solidaritet og tillit. Det er min plattform. Så vil jeg se hvor vi finner den sterkest mulige kombinasjonen. Men jeg står naturligvis klar som statsminister, svarer Löfven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jimmie Åkesson til DN: Det er særlig én ting Frp har bevist for Sverigedemokraterna
01:05
Publisert: