I snart to uker har det stormet rundt Innovasjon Norge. Styreleder Per Otto Dyb trakk seg 4. mars fordi han mente at han ble overkjørt av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Dyb ville ta opp ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i styret. Han mener Traaseth har skapt konflikt og splid. Isaksen sa i februar fra til Dyb at det ville være uheldig å miste både styreleder og administrerende direktør på en gang, men nekter for at han har instruert styret.

Isaksen formidlet departementets bekymring i slutten av februar, siden Dyb tidligere i måneden var blitt vraket av valgkomiteen. Nå trenger valgkomiteen mer tid til å sette sammen et nytt styre.

Ba om forståelse

Dette viser dokumenter DN har fått innsyn i. 8. mars sendte valgkomiteens leder Ingelise Arntsen en epost til selskapets eiere: Fylkeskommunene og Nærings- og fiskeridepartementet.

«Valgkomiteen har i dag kommet frem til at vi må be om forståelse for at det trenges mer tid for å gjøre ferdig arbeidet med innstilling til nytt styre i Innovasjon Norge», skriver hun.

«Vi håper på forståelse for dette og for at vi heller ikke pt er i stand til å gi noe presist anslag av når dette arbeid vil være ferdigstilt». Pt vil si at komiteen for øyeblikket ikke vet hvor mye mer tid som trengs.

DN har kontaktet Arntsen med spørsmål om hvorfor valgkomiteen trenger mer tid. Hun har sendt følgende svar i en tekstmelding:

– Valgkomiteen trenger bare litt mer tid for å sluttføre arbeidet og eierne er innforstått med dette, skriver hun.

Valgkomiteen ønsket en annen styreleder enn Per Otto Dyb.
Valgkomiteen ønsket en annen styreleder enn Per Otto Dyb. (Foto: Aleksander Nordahl)

Vil ikke svare om innspill

Valgkomiteen består av en representant for fylkeskommunen, en fra departementet og Arntsen.

Valgkomiteen har ikke ønsket å svare på hva slags innspill som har kommet om Dyb og hvorfor han ble vraket som styreleder.

– Basert på bl.a. samtale med alle styrets medlemmer og adm.dir. vurderer valgkomiteen hvilke kompetanseområder man spesielt ser behov for å styrke. Valgkomiteen tilskriver da eierne og ber om innspill til kandidater basert på de identifiserte behov. Både fylkeskommunene og staten spiller inn kandidater, som da vurderes opp imot den kompetanse som ønskes styrket og alle øvrige kriterier som skal ivaretas, skriver Arntsen i en epost.

Torbjørn Røe Isaksen har flere ganger avvist at han instruerte styret.
Torbjørn Røe Isaksen har flere ganger avvist at han instruerte styret. (Foto: Per Thrana)

Isaksen fikk vite først

DN har tidligere fortalt at Isaksen ble informert om at Dyb ble vraket som styreleder før styrelederen selv ble det.

– Valgkomiteen er uavhengig, men har en representant fra fylkeskommunene og en i departementet. Det er helt vanlig at arbeidet i komiteen forankrer arbeidet hos eierne. Det er slik det bestandig har vært og er tydelig i beskrivelsen av statens eierskap, sa Isaksen til DN på mandag.

Per Otto Dyb har ikke ønsket å kommentere noe om valgkomiteens avgjørelse om å vrake ham. I en epost til komiteen sendt tidligere i mars skrev han at han hadde respekt for avgjørelsen og at den ikke hadde noe å gjøre med Traaseth-saken. (Vilkår)

Støre: Mistillit mot Listhaug er mer aktuelt nå
- Det er mer aktuelt nå enn før jeg hørte Listhaugs innlegg å stemme for et mistillitsforslag mot henne, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Rødts mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug skal til behandling i Stortinget 20. mars.
01:52
Publisert: