Utenriksdepartementet la tirsdag formiddag ut en melding om at Norge og utenriksminister Ine Eriksen Søreide «støtter den demokratisk valgte nasjonalforsamlingen med Juan Guaidó som den legitime presidenten og arbeidet for nyvalg».

En kunngjøring DN publiserte. Etter kort tid fikk DN en telefon fra Utenriksdepartementet med en presisering om at Norge støtter Guaidó som president i nasjonalforsamlingen, en posisjon som ligger under presidenten i republikken Venezuela.

Norge anerkjenner ikke Juan Guaidó som Venezuelas nye president. Her med Colombias president Iván Dúque (til høyre) etter et møte i den colombianske hovedstaden Bogotá mandag.
Norge anerkjenner ikke Juan Guaidó som Venezuelas nye president. Her med Colombias president Iván Dúque (til høyre) etter et møte i den colombianske hovedstaden Bogotá mandag. (Foto: Luisa Gonzalez/Reuters/NTB Scanpix)

Dermed ligger Norges politikk fast, og Norge som et av meget få vestlige land støtter fortsatt Nicolás Maduro som president, som tross sterkt internasjonalt press klamrer seg til makten i det kriserammede landet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Selv om Søreide fortsatt støtter den sittende presidenten, legger hun ansvaret for krisen i landet på Maduro personlig. Hun fremholder at Maduro mangler demokratisk legitimitet og har ført Venezuela inn i en økonomisk og politisk krise med store lidelser for befolkningen. Norge holder ham ansvarlig for å sikre at nødhjelp når frem til de som trenger den og for å legge til rette for en fredelig, politisk løsning på situasjonen.

Hun sier at presidentvalget i 2018 var ikke i tråd med internasjonale standarder, og Norge støtter derfor befolkningens legitime krav om demokratiske rettigheter og frie valg. Norge støtter den demokratisk valgte nasjonalforsamlingen med Juan Guaidó som den legitime presidenten og arbeidet for nyvalg, understreker Søreide i en kunngjøring.

– Det er betydelig fare for eskalering og ytterligere opptrapping av konflikten, og vi oppfordrer partene på det sterkeste til å finne en fredelig løsning som inkluderer nyvalg, sier utenriksministeren.

Ingen norsk bakkanal

Norge er blant få vestlige land som fortsatt anerkjenner Maduro. Lenge etter våre nordiske naboer, EU, USA og de fleste av nabolandene i regionen har snudd ryggen til ham og nå støtter Guaidó.

Det har lenge vært spekulert i at Norge har latt være å anerkjenne Guaidó for å holde de diplomatiske kanalene til Maduros regime åpne. Spesielt siden Norge var med på å spille en avgjørende rolle som fredsforhandler og tilrettelegger for fredsprosessen i nabolandet Colombia.

Utenriksdepartementet har ennå ikke svart på DNs spørsmål om en norsk bakkanal, eller norsk engasjement for å løse krisen.

Men Søreide er nå klokkeklar i sin kritikk av Maduro-regimet.

– Jeg fordømmer maktbruken fra venezuelanske regulære og irregulære styrker mot personer som forsøker å bringe nødhjelp inn i landet. All bruk av vold og trusler mot fredelige demonstranter må stanses umiddelbart, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, og sier situasjonen i Venezuela er alvorlig og spent med store humanitære behov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kim Jong-un-kloning: Sliter bare med en ting – å holde tritt med vektøkningen til den virkelige diktatoren
01:16
Publisert: