DN har i en rekke artikler de siste månedene rettet oppmerksomheten mot russiske fartøys virksomhet langs norskekysten. Senest for noen uker siden med saken om hvordan Norges unntak fra EUs sanksjoner mot Russland fører til at fiskefartøy kan anløpe norske havner som før.

I etterkant av gasslekkasjene i Østersjøen denne uken, som omtales som en villet handling av vestlige regjeringer, er beredskapen skjerpet på norsk sokkel.

Se videoen: Her er gasslekkasjen i Østersjøen
Det danske forsvaret har sluppet denne videoen fra Østersjøen.
01:09
Publisert:

Nå ber Venstre-leder Guri Melby om at regjeringen også må revurdere unntaket som finnes i norske sanksjoner for russiske fartøy.

– Det er tiltak som burde kommet tidligere, og som Venstre mener at regjeringen må revurdere. For eksempel det særnorske unntaket i EUs havneforbud, som gir russiske fiskefartøy fri tilgang til norske havner, sier Venstre-leder Guri Melby etter et møte i Den utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUUFK) onsdag ettermiddag.

I en pressemelding uttaler hun at Venstre er «mer betrygget etter møtet med regjeringen», men:

– Regjeringen burde også revurdere tillatelsen som er gitt til det russiske forskningsfartøyet, som ifølge en forsker på FFI bærer autonome undervannsfarkoster som kan plassere lytte- og sabotasjeutstyr på havbunnen på norsk kontinentalsokkel, og som etter planen skal få operere i norsk farvann i over en måned til.

Møtet i DUUFK fant sted etter at lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), tirsdag krevde at regjeringen kom med en redegjørelse i Stortinget etter gasslekkasjene.

Melby sier hun er tilfreds med at det gjøres tiltak, som man av sikkerhetshensyn ikke kan gå i detalj på.

– Jeg løftet en debatt i Stortinget allerede i november om hva vi kunne gjøre for å gjøre Norge mindre sårbart for fremtidige etterretningsoperasjoner. Kun ett parti utenom Venstre deltok i den debatten.

Fritt frem for oligarkens fiskeskip

For en drøy måned siden skrev DN om oligarken Vitaly Orlov og hans trålere som fritt kan gå i havn i Norge – selv om et av Orlovs selskaper har gitt penger til Vladimir Putins parti.

Nylig møttes byråkrater fra flere departementer for å diskutere håndtering av maritime sikkerhetstrusler. Onsdag ble olje- og energiminister Terje Aaslands uttalelser fra tirsdag, om skjerpet beredskap på norsk sokkel, gjentatt av statsminister Jonas Gahr Støre.

– Forsvaret vil være mer til stede rundt våre olje- og gassinstallasjoner, uttalte Støre på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Forventer Nato-samarbeid

– Dette er en veldig alvorlig situasjon, og ut ifra det vi har fått av informasjon i dag, så var det rett å kalle inn regjeringen for å gi Stortinget informasjon om det vi vet så langt, sier Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder komiteen.

Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen
Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen (Foto: Elin Høyland)

Hun får støtte fra Frp-leder Sylvi Listhaug, som tirsdag uttalte seg svært kritisk til at olje- og energiministeren mente at det var selskapene som hadde ansvaret for sikkerheten.

– Nå er inntrykket vårt at naiviteten er langt borte, og man erkjenner at dette er en situasjon som krever at man setter inn nødvendige ressurser, sier hun til NTB.

Søreide sier det kan bli aktuelt med flere møter med regjeringen i komiteen etter hvert som årsaksbildet i Østersjøen blir klarere, og det blir klarere hvilke konsekvenser det får for Norge.

– Vi forventer at regjeringen koordinerer tett, både internt, med oss og med Nato fremover, fortsetter hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.