– Etter to uker på Granavollen er vi enige om en regjeringsplattform, den er godkjent av alle partier, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Gardermoen.

Delegasjonene fra de fire partiene ble enige om regjeringserklæring onsdag kveld. Torsdag møttes landsstyrene i Høyre, Frp, Venstre og KrF for å godkjenne politikken og si ja til å danne det som blir den første borgerlige flertallsregjeringen siden Kåre Willochs i 1983.

– Dette er en historisk dag, fortsatte statsministeren.

Etter en lang dag med møter har alle partienes landsstyrer godkjent regjeringsplattformen. Det var likevel nære på for KrF. Ifølge VG melder om at 17 i KrFs landsstyre stemte mot å gå inn i regjering, mens 19 stemte for.

– Vi har ikke klart å endre paragraf 2. Det er jeg lei meg for. Det har vært viktig for meg og KrF, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF på pressekonferansen.

Fire satsingsområder

På pressekonferansen presenterer Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) den nye plattformen.

Les hele regjeringsplattformen her.

DN har fått tilgang på 69 kulepunkter i regjeringsplattformen som omhandler næringslivet, som du kan lese her.

Solberg trakk frem fire satsingsområder for den utvidede regjeringen:

  • Et bærekraftig velferdssamfunn
  • Klima
  • Et samfunn med sosial bærekraft
  • Trygghet i samfunnet.

Et av punktene er at Fremskrittspartiet får gjennomslag for å beholde taxfree-gjennomslaget fra 2014. Det innebærer at kunder fortsatt vil kunne bytte tobakk-kvoten med mer alkohol.

På pressekonferansen lav Siv Jensen vekt på at partiet hadde fått gjennomslag for lavere skatter og avgifter og en rettssikker innvandringspolitikk.

– I en flertallsregjering er vi sikre på at politikken vår blir gjennomført uten å bli vannet ut i Stortinget. Det er ofte Frps politikk som er blitt stoppet i Stortinget, men slik vil det ikke være fremover, sa Jensen.

Erna Solberg (f.v.), Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad på vei inn til pressekonferansen.
Erna Solberg (f.v.), Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad på vei inn til pressekonferansen. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Krangel om abort

I forkant av forhandlingene har det vært knyttet stor oppmerksomhet til om KrF ville få gjennomslag for kravene om endringer i abortloven. Partiet tapte om kampen om endringene i paragraf 2c som gir rett til abort hvis barnet diagnostiseres med en alvorlig sykdom.

De fikk imidlertid gjennomslag for å begrense mulighetene til fosterreduksjon, altså retten til tvillingabort.

– Det er et viktig gjennomslag for oss, sa Ropstad på pressekonferansen.

Han løftet også frem en barnereform som skal kjempe mot barnefattigdom.

Venstre har også gått på et oljenederlag, skrev Stavanger Aftenblad før den ble presentert. Partiet ønsket å endre leterefusjonsordningen, som gir oljeselskapene et skattefradrag for letekostnader, men forslaget ble stoppet av Høyre og Fremskrittspartiet.

– Det har ikke vært litt vanskelig, det har til tider vært veldig vanskelig. Vi har vært villige til å strekke oss, og prøve for å finne løsninger for fremtiden, sa Trine Skei Grande på pressekonferansen.

De siste månedene har det vært store protester mot bompenger landet over. Fremskrittspartiet har lenge vært en motstander av ordningen, og har ifølge NRK fått gjennomslag for å redusere satsene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erna Solberg om KrF-striden: –Jeg reagerer på karakteristikken av partiene i regjering
02:18
Publisert: