En rekke rokeringer og endringer er i vente når Venstre på nytt trer inn i regjering. Det er mer enn tolv år siden Norges eldste parti har hatt statsråder.

Partileder Trine Skei Grande blir ny kulturminister, nestleder Ola Elvestuen blir ny klima- og miljøminister og tidligere stortingsrepresentant Iselin Nybø får ansvaret for høyere utdannelse i et oppsplittet Kunnskapsdepartement, får NTB tirsdag bekreftet. Også TV 2 og VG melder at dette blir Venstres regjeringslag.

Utpå dagen

Det ligger an til at Høyre og Frp mister én statsrådspost hver, samtidig som det tilføres én ny. Det innebærer i så fall at regjeringen vil bestå av 20 medlemmer, i likhet med den rødgrønne trepartiregjeringen som gikk av ved valget i 2013.

Endringene gjøres i statsråd tidlig onsdag ettermiddag, etter at spørretimen er over i Stortinget.

Flere medier melder at Per-Willy Amundsen (Frp) er ferdig som justisminister. Også overfor NTB gir kilder uttrykk for dette. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) nevnes som en annen statsråd på vei ut.

Det ventes at Sylvi Listhaug overtar Amundsens jobb og tar med seg sin gamle portefølje som innvandringsminister. Arbeidet med integrering og inkludering kan komme til å bli løftet ut av Justis- og beredskapsdepartementet og over til Kommunal- og moderniseringsdepartementet eller til Arbeids- og sosialdepartementet.

Nye oppgaver

Høyres Henrik Asheim, som vikarierte som kunnskapsminister i fjor, ligger ifølge VG an til å få ansvaret for grunnskolen og barnehagene, mens dagens statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) kan bli tildelt nye oppgaver i regjeringen.

Næringsminister Monica Mæland (H) vil etter det NTB erfarer fortsette i regjeringen, men trolig med et annet ansvarsområde. Det samme er ifølge Adressa tilfelle for kulturminister Linda Hofstad Hellelands (H) del.

VG meldte mandag at Helse- og omsorgsdepartementet kan bli utvidet med en egen eldreminister. Ifølge Dagbladet kan det bli Åse Michaelsen (Frp) som får den jobben. Hun satt på Stortinget fra 2005 til 2017.

Kilder sier til både VG og Dagens Næringsliv at Høyres Nikolai Astrup også er på vei inn i regjeringen. Ifølge VG ligger Norges rikeste politiker an til å bli næringsminister. Astrup har etter valget vært Høyres finanspolitiske talsperson.

Ikke ny regjering

I alt har ti statsråder sittet i regjeringen siden 2013. Regjeringen påpeker på sine egne nettsider det at det formelt sett ikke er snakk om en ny regjering. Det riktige er at Erna Solbergs regjering utvides og fortsetter.

– Konstitusjonelt er det ingen ny regjering som etableres. Statsministeren søker ikke avskjed, og regjeringen går ikke av. Regjeringen vil derfor fortsatt hete Erna Solbergs regjering, eller regjeringen Solberg, og ikke Solberg II, heter det.

Samtidig slås det fast at Solberg kan benytte anledningen til å endre på departementsstrukturen, for eksempel ved at ansvaret for et saksfelt flyttes fra et departement til et annet.

Flere i Venstre har ønsket å styrke Klima- og miljødepartementet med noe av porteføljen til Olje- og energidepartementet, for eksempel når det gjelder fornybarsatsing og bevilgningene gjennom Enova.

Venstre og KrF har tidligere krevd at posten som utviklingsminister gjeninnføres, men det er ikke bekreftet at så vil skje.(Vilkår)

Med denne kommer du deg ut av brøytekanten
Subaru XV viser seg fra sin beste side når været er på sitt verste.
01:14
Publisert: