– Du risikerer å bli leder for en branntomt. Da hjelper det lite å stige opp av asken som en fugl føniks, skriver Peder Lofnes Hauge i et internt Venstre-forum på Facebook. Han er politisk rådgiver i byrådet i Bergen.

Meldingen er adressert til parlamentarisk nestleder Abid Raja, som har skapt krass konflikt mellom regjeringspartiene Venstre og Fremskrittspartiet med flere angrep i de siste dagene. Senest i dag skrev han i Aftenposten at «det stinker av Frps retorikk».

– Det er sikkert godt ment når Venstres visepresident i Stortinget skriver åpne leserbrev til statsministeren i Aftenposten, men jeg blir litt oppgitt. Og fortvilet: Fordi: Når Abid Q. Raja i praksis nesten kaller Frp for nazister og brunmaler de, og samtidig fremstår som en slags moralsk overdommer overfor statsminister Erna Solberg, så er jo dette svært skadelig for partiet vårt, skriver Hauge, i innlegget, som DN har fått tilgang til.

Flere Venstre-topper har likt innlegget, inkludert stortingsrepresentant og lederkandidat Guri Melby, statssekretær Rebekka Borsch og Oslo Venstre-leder Hallstein Bjercke.

Lederstrid

Konflikten startet da Raja i forrige uke gikk ut mot det han kalte «brun propaganda» fra Frp, noe som har vekket kraftige reaksjoner. Flere har tolket utspillet inn i lederstriden i Venstre, der Raja er sett på som en av utfordrerne til partileder Trine Skei Grande. Hun er på valg til neste år.

Raja har selv avvist at dette er bakgrunnen. Hauge har et annet inntrykk.

Venstre-rådgiver Peder Lofnes Hauge går kraftig ut mot Abid Raja i den interne gruppen.
Venstre-rådgiver Peder Lofnes Hauge går kraftig ut mot Abid Raja i den interne gruppen.

– Abid har flere ganger sagt at han ikke posisjonerer i en lederstrid. Men: Det fremstår slik, skriver han i innlegget.

Hauge er en god venn av statssekretær Sveinung Rotevatn, som også er sett på som en lederkandidat. VG skrev i vår at flere droppet å lansere ham som medlem av valgkomiteen, på grunn av vennskapet.

– Det er skadelig for Venstre – og for Trine Skei Grande som er partilederen vår. Jeg kan ikke bestemme hva du vil og ikke vil. Jeg bare sier at det ser ut som du driver et svært høyt spill i en enorm iver etter å gå helt til topps. Kanskje blir du partileder i Venstre, men det er svært uheldig om du er villig til å dra hele partiet ut av regjering i den prosessen, uten noen form for forankring, skriver Hauge mot slutten.

Vil ikke kommentere

DN har vært i kontakt med Peder Lofnes Hauge om saken. Han ønsker ikke å kommentere.

Abid Raja har ikke svart på DNs henvendelse om saken. Han reiste på tur til Etiopia og Malawi på mandag.

DN har bedt Trine Skei Grande om en kommentar, men har ikke fått noe svar.

– Jeg kommenterer ikke lekkasjer fra interne debatter og forum, skriver parlamentarisk leder og nestleder Terje Breivik i en tekstmelding.

Stortingsrepresentant Guri Melby er en av de som har likt innlegget.

– Jeg synes det er viktig å vise at man ønsker ulike typer innlegg velkommen i en debatt. Det å trykke «like» trenger ikke bety at man er enig i alt som står, men at det er noen gode perspektiver der som det er fint at noen får frem, skriver hun i en melding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.