Hans Kristian Voldstad står på sjetteplass på valglisten til Oslo Venstre og har bladd opp 600.000 kroner fra egen lomme for å hjelpe partiet i valgkampen.

Dermed gir venstrepolitikeren like mye som næringslivstoppene Jens Ulltveit-Moe og familieselskapet Joh. Johannson til sammen.

– Hvorfor?

– Jeg er i stand til det. Selv om det er mye penger, vil det ikke påvirke dagliglivet mitt. Jeg ønsker å fremme Venstre og Venstres politikk, sier Hans Kristian Voldstad.

Rik på eiendom

Så langt DN kjenner til, er det ingen andre stortingskandidater i noe parti som er i nærheten av å gi like mye penger i valgkampstøtte som det Hans Kristian Voldstad fra Oslo gjør.

Voldstad har bygget seg opp med eiendomsinvesteringer i Norge, Sverige og Tyskland fra 1992. Selv om Venstre skulle gjøre et rekordvalg, så vil han ikke selv klare å komme på Stortinget da han står plass nummer seks på listen. 

Men det er heller ikke derfor han støtter partiet med så mye penger. Han meldte seg inn i Venstre i 2010, er aktiv i Oslopartiet og deltok på de to siste landsmøtene. I dag har Oslo Venstre to stortingsrepresentanter, partileder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen.

– Jeg er veldig opptatt av Venstre og jeg vet hva som trengs for å finansiere viktig aktivitet i valgkampen, sier Voldstad.

Selv deltar han i gruppen som jobber for å skaffe valgkampinntekter til Oslo Venstre. Budsjettet er på 2,7 millioner og målsetningen har vært å finansiere halvparten med pengegaver. 

– Det er ikke bare penger som trengs i en valgkamp, men noe penger er viktig. Venstre er et stort parti i en liten kropp. Det er et politisk bredt parti og det er krevende. Men det er heldigvis mange som jobber frivillig for oss i valgkampen, sier Hans Kristian Voldstad.

Oslovelgere

Venstres viktige økonomiske støttespiller har valgt gi 500.000 kroner til Oslo Venstre,

50.000 kroner til Oslo Unge Venstre og 50.000 til Hordaland Venstre.

– Om Venstre gjør et godt valg i Oslo så gir det en god effekt for hele Venstre. Det er vanskelig å gjøre et sterkt nasjonalt valg uten at vi er store i Oslo. Unge Venstre i Oslo fortjener virkelig støtte etter all den frivillige innsatsen som legges ned der, sier Voldstad.

Han er også veldig opptatt av at partiets andre nestleder Terje Breivik blir gjenvalgt fra Hordaland.

– Terje Breivik fikk et direktemandat sist valg, og det er ikke utenkelig at han får til det igjen. De har små budsjetter og det vil være virkelig god bruk av pengene dersom det bidrar til at Terje igjen kommer på Stortinget, sier han.

Driver asylmottak

Hans Kristian Voldstad begynte å investere i eiendom i Oslo i 1992. 

Tidlig på 2000-tallet startet han opp med det samme i Sverige. I Värnersborg eier han blant annet det han selv omtaler som Sveriges største og best organiserte asylmottak, der asylsøkerne får svenskundervisning og sysselsettingshjelp fra første dag. Fra 2006 utvidet han eiendomsinvesteringene til å også omfatte eiendom i Berlin.

Regjeringssamarbeid

Hva mener du om diskusjonen i Venstre om regjeringstrategien?

– Vi har politikk som går både i retning av venstresiden og høyresiden. I det siste har vi stort sett vært i borgerlige konstellasjoner. Det har vært gjort noen små forsøk på samarbeid mot Arbeiderpartiet tidligere, men det har ikke ført til så mye. Vi har vel derfor erfart at vi får mest igjen for å stå på borgerlige side, sier Voldstad.

Han legger til at partiet i en lang rekke enkeltsaker møter venstresiden og andre partier som er opptatt av miljø. 

– Når det handler om regjeringsspørsmålet, mener jeg at Venstre hører til på den borgerlige siden. Men ut fra erfaringene de fire siste årene, så vil vi neppe gjøre samme type samarbeidsavtale som ble gjort sist. Men det blir egentlig bare teori, det vil uansett avhenge av hvilken situasjon som oppstår etter valget, sier Voldstad.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: