I fire dager må skituristene vike. Fra onsdag til lørdag inntar over 2.500 politikere, næringslivsledere, organisasjoner, samfunnstopper og økonomer Davos for årets Verdens økonomiske forum WEF.

På kveldene er det mottakelser, champagne og kanapeer som gjelder. På dagene skal de pengesterke og innflytelsesrike diskutere alt fra fallende oljepriser til geopolitiske kriser som Ukraina og Syria.

Med angrepene i Paris og flere politiaksjoner i Europa som bakteppe blir også terrorisme et naturlig tema. Og sikkerheten høy bak gjerdene og politisperringene.

– Verden er full av problemer, full av utfordringer. Målet med møtet i Verdens økonomiske forum i Davos er å samles for å se hvordan vi kan bidra til samarbeid mellom de globale aktørene, sier WEF-sjef Klaus Schwab.

Norsk deltakelse

Det er som vanlig stor deltakelse fra Norge i Davos.

I kaffekøen på konferansesenteret kan statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) slå av en prat med næringslivstopper som Telenors Jon Fredrik Baksaas, DnBs Rune Bjerke, Orklas Stein Erik Hagen, Jens Ulltveit-Moe i Umoe og Svein Richard Brandtzæg i Hydro.

Eller kronprins Haakon, en Davos-veteran etter å ha blitt engasjert gjennom WEFs program for unge ledere i 2005.

Storpolitikk

Ukraina sender president Petro Porosjenko til Alpene for å diskutere landets krise som preget Europa store deler av fjoråret. Midtøsten blir også et viktig tema med deltakelse fra Egypts president Abdel-Fattah al-Sissi, Jordans kong Abdullah og Iraks statsminister Haider al-Abadi.

Amerikanerne stiller igjen med utenriksminister John Kerry, mens europeiske ledere som Angela Merkel og François Hollande blir nøkkelspillere i diskusjonene om veien ut av eurokrisen.

Kina deltar med en topptung delegasjon ledet av statsminister Li Keqiang, mens Russland holder det mer dempet. Der leder to visestatsministre delegasjonen.

Farer

Før samlingen i Europas høyestliggende by er 900 eksperter spurt om hvilke farer de ser for seg for verdensøkonomien de neste ti årene. Og for første gang topper internasjonal konflikt bekymringslista.

– 25 år etter Berlinmurens fall er geopolitiske farer tilbake på agendaen, skriver Verdens økonomiske forum i sin årlige Global Risks-rapport.

Verden står overfor en rekke utfordringer, konkluderer også Schwab.

– Nøkkelen er tillit. Hvordan kan vi gjenreise tilliten til fremtiden, og til institusjonene våre, spør han før forumet og understreker at det er et spørsmål om ledelse.

– Vi er ledere i Davos, så vi bør vise vår pålitelighet gjennom å bry oss om dem som er utenfor kongressenteret. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.