– Gratulerer til Norge, sier Roger Hofseth.
Sunnmøringen driver sjømatkonsernet Hofseth International, som omsetter for rundt seks milliarder kroner årlig. Hofseth gleder seg stort over høyrebølgen som skyller over Vestlandet og Norge for øvrig.
I hele 85 kommuner faller Senterpartiet ti prosentpoeng eller mer, ifølge DNs beregninger.
– Nå har landet talt. Kystkommunene har tidligere likt Senterpartiet, men nå har det snudd helt. Det viser at det er noe som ikke er helt som det skal.
– Har du en teori om hva?
– Ja. De gikk jo blant annet til valg på at de ikke skulle ha grunnrenteskatt. Det sto på nettsidene og hele pakka, og så snur de seg rundt og forsvarer det med «litt mer til fellesskapet.» I Oslo er de fullstendig uvitende om hva som skjer der ute.
– Du ser det blir et opprør lokalt. Det måtte en kalddusj til, og den har kommet nå. Fornuften tar som regel overhånd til slutt, sier Hofseth.
I Frøya kommune, der oppdrettsselskapet Salmar holder til, fosser Høyre frem 30 prosentpoeng. Ap og Sp faller 24 prosentpoeng til sammen. I havbrukskommunen Nærøysund gikk imidlertid Sp frem og ble største parti.
Hofseth er en av profilene bak Aksjon for Norsk Eierskap, som vil fjerne formuesskatten. Han er helt tydelig på hva regjeringspartiene burde gjøre, dersom de skal komme seg ut av hengemyren.
– Hør på folket og norske bedriftseiere, for dette er blitt ekstremt næringsfiendtlig. Arbeiderpartiet er ikke sånn som det en gang var. Da Sigbjørn Johnsen styrte under bankkrisen, sto næringslivet først. Nå er partiet fylt med folk som aldri har jobbet, og da er det klart du ikke kan styre.
– Må stikke fingeren i jorden
– Dette er et direkte resultat av at de ikke har tatt innover seg hva folk der ute mener. De er åpenbart ikke på linje med sine egne velgere, sier sunnmøringen Knut Flakk, som også er del av Aksjon for Norsk Eierskap.
Gjennom Flakk Gruppen har han eierinteresser innen blant annet tekstil, reiseliv, byggevarer, luftfart og eiendom. Flakk mener skatte- og næringspolitikken er en hovedårsak til at folk har mistet tillit til Ap og Sp.
– Jeg tror dette med beskatningen er et moment, men folk legger også merke til at politikerne ikke besvarer spørsmål. De skygger unna og kommer med innøvd retorikk som er helt usaklig. Det blir lagt merke til – og det får konsekvenser, sier Flakk.
– Hva må Ap og Sp gjøre?
– De må stikke fingeren i jorden og ta innover seg at det er noe fundamentalt galt med skattesystemet når folk flykter landet. Vi kan ikke leve med at norske bedriftseiere skal få en vesentlig høyere skatteregning enn utenlandske, sier Flakk.
Flakk er nå optimistisk med tanke på stortingsvalget om to år.
– Det går den rette veien. Jeg er helt overbevist om at vi skal få gehør sentralt, men vi må jobbe systematisk og målbevisst. Dette er en alvorlig tid for Norge som næringslivsnasjon, sier han.
Dn har bedt om kommentar fra både Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum, men ingen av dem har hatt anledning til å svare.
– Ville vært et mareritt
Det er ikke bare investorer fra Vestlandet som setter pris på den blå vinden. I Oslo er finansmannen Jan Petter Sissener svært glad for at det blir maktskifte.
– Hadde det blitt Raymond & Co, ville jeg bedt folk flytte ut. Oslo har vært skakkjørt de siste åtte årene. Fire år til ville vært et mareritt, sa Sissener mandag kveld.
Sissener var særlig fornøyd med at MDG gitt kraftig tilbake. I hovedstaden faller partiet fra 15 til 10 prosent oppslutning.
– Jeg tror man kan tone det litt ned og bekymre seg over ting man kan gjøre noe med, istedenfor å snu opp ned på livet til alle mulige mennesker. Som Oslo-borger med to-tre barn og full jobb er du helt avhengig av bilen. Det er ikke alle som bor barnløse på Grünerløkka og drikker kaffe hele dagen. MDG er blitt for ekstreme.
Skogeier og Høyre-veteran Anders Kiær, kjent som Norges største private grunneier, er strålende fornøyd. I Ap-styrte Rendalen kommune, der han er ordførerkandidat for Høyre, går partiet frem nesten syv prosentpoeng til 12 prosent.
– Det må vel være fordi vi er så fantastiske, tror du ikke det? Vi har litt lykkerus her nå. Vi har fått inn to representanter, som var målet vårt, sa Kiær mandag kveld.
Kiær forklarer de rødgrønnes tilbakegang med feil prioriteringer og uheldige saker sentralt.
– Jeg tenker at en helhetlig og trygg økonomisk politikk er veldig viktig. Det er det som danner grunnlaget for alt vi driver med, sier Kiær.
– Alt annet ville overrasket
Aksjon for Borgerlig Valgseier, som Roger Hofseth og Knut Flakk sier de ikke har noen tilknytning til, har vært den største giveren denne valgkampen. Totalt har den omstridte gruppen, som har anonyme givere, gitt 12 millioner kroner til Frp.
– Føler medlemmene at de har fått betalt for donasjonene?
– Vi tror at alle som har støttet aksjonen vår heier på borgerlige løsninger. Alt annet ville overrasket, skriver talsperson Ole Hauso til DN.
Heller ikke han vet hvem som gir penger via Aksjon for Borgerlig Valgseier.
– Gjennom vår forretningsfører har vi ikke fått videreformidlet noen politiske forutsetninger bak noen pengebidrag. Heller ikke krav om å få sitte i styret hos noen av de politiske partiene og slik sikre seg en hånd på rattet i norsk politikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.