Politiet i Oslo har tatt ut siktelse mot teaterdirektør Anne-Cecilie Sibue og de tre kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing», melder VG.

Siktelsen kommer etter at justisminister Tor Mikkel Wars anmeldte forestillingen før jul om krenkelse av privatlivets fred.

Black box teaters oppsetning viste videoopptak fra hjemmet til blant annet Wara og hans samboer. Det var samboeren til Wara som anmeldte oppsetningen i desember.

De fire skal være siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 267 om krenkelse av privatlivets fred, skriver VG.

Politiet skal også ha bedt om tillatelse til å ransake hjemmene til både teaterdirektøren og de tre kunstnerne.

Dette avviste Oslo tingrett, men politiet har anket videre til lagmannsretten, som så langt ikke har truffet noen avgjørelse.

Aftenposten skriver at siktelsen ble tatt ut på onsdag denne uken, dagen før samboeren til Wara ble pågrepet.

Reagerer på siktelsen

I oppsetningen «Ways of seeing» på teateret Black Box, viste kunstnerne fram videoopptak av Wara og Bertheussens hjem. Opptakene var gjort uten parets tillatelse.

Teaterdirektør Anne-Cecilie Sibues advokat Halvard Helle reagerer sterkt på siktelsen mot Sibue.

– Både siktelsen og begjæringen om ransaking utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten og retten til respekt for privatliv. Det har ikke skjedd tidligere i nyere norsk historie at politiet har siktet en teatersjef og bedt om ransaking av hennes teater og hjem. Oppsetningen på Black Box er ikke en politisak og har aldri vært det, sier Helle.

Ber om henleggelse

Han har på vegne av teatersjefen bedt om at siktelsen trekkes og at saken henlegges.

– Det er uholdbart å opprettholde en slik sak. Jeg har også bedt politiet trekke anken. Det er et alvorlig tankekors at påtalemyndigheten er beredt til å bruke tvangsmidler mot frie kunstinstitusjoner, sier Helle.

Bertheussen er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Mellom desember og mars ble det utført en rekke hærverk og truende hendelser mot Wara og Bertheussens bolig og eiendom. Hendelsene startet i kjølvannet av Black Box' teaterforestilling.

Vi oppdaterer saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne pressekonferansen offentliggjør PST at justisministerens samboer er siktet
05:42
Publisert: