Mandag overkjørte Overhuset igjen den britiske regjeringen etter å ha vedtatt et forslag som skal gi de folkevalgte en stemme i brexit-prosessen. Onsdag ble det for andre gang på én uke stemt over vedtaket i Underhuset.

Situasjonen beskrives som et oppgjør mellom brexit-opprørere – noen av disse vil legge hindringer i veien for utmeldelsesprosessen – og regjeringstilhengerne. Sistnevnte gruppe frykter at rebellene med forslaget ønsker å velte regjeringen og statsminister Theresa May.

Som sist uke, fikk Theresa May viljen sin. Dermed er hun ikke avhengig av at parlamentet må godkjenne en eventuell brexit-avtale med EU.

Seieren kom etter at det ble inngått et kompromiss like før avstemningen som gjorde at det ikke lenger var flertall for forslaget det skulle stemmes over.

Avstemningen endte med 319 mot 303 stemmer, ifølge The Guardian.

Tøff kamp

Brexit-forhandlingene har vært alt annet enn smertefrie for Mays regjering. Foruten sterke brexit-motstandere på hjemmebane har treg fremgang og stor uenighet rundt hvorvidt bruddet med EU skal være «hardt» eller «mykt» skapt uro og utålmodighet.

Professor Adam Cygan ved Universitetet i Leicester sa tirsdag til DN at selv om holdningen i befolkningen kun har endret seg marginalt over de siste to årene, er den store utfordringen at regjeringen aldri la frem en klar plan på hva brexit faktisk skulle innebære.

Vil forhindre «no-deal»-brexit

Det var brexit-motstandere som stod i spissen for forslaget onsdag, med hovedmålsetningen å stoppe et såkalt «no-deal»-brexit.

Denne trusselen er blitt ytterligere forsterket etter at de gjenværende 27 EU-lederne har signalisert at de kanskje vil varsle forhandlingsbrudd etter toppmøtet 28. juni. Under møtet mottok EU hard kritikk fra de konservative for å være lite fleksible i forhandlingene.

May vant altså en tilsvarende avstemning sist uke, da det ikke ble flertall for at parlamentet skulle få et ord med i laget ved å godta en utmeldelsesavtale mellom Storbritannia og EU.

Det var ventet at det denne gangen ville bli jevnere. Etter at May i kjølvannet av det første forslaget fremmet et annet der parlamentsmedlemmene vil ha svært lite å si dersom det ikke foreligger en avtale når Storbritannia skal ut av EU, uttrykte flere skuffelse over statsministeren.

Avstemningen ble ansett som svært viktig, noe som viste seg gjennom at en Labour-representant i rullestol med en spypose hadde trosset smerter og ubehag for å få avgitt sin stemme.

Høylytt misnøye

Under debatten før onsdagens avstemning ytret flere misnøye med regjeringens uttalelser om at ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale. Konservative David Davis uttrykte tydelig at han anså forslaget som et forsøk på å reversere brexit, og viste til tidligere uttalelser fra brexit-rebellene.

Misnøyen fra salen var høylydt, og betydelig mer uttalt enn når Labour-representanten Keir Starmer tok talerstolen etter ham.

Med flere i ryggen avviste Starmer beskyldninger fra de konservative om forsøk på blokkering av forhandlingene. Han høstet særlig støtte i kritikken av regjeringens trussel; «liker dere ikke avtalen vår, vil dere få noe langt verre».

– At statsministeren frivillig skal gå utfor klippen virker svært usannsynlig, fortsatte han, og mener det er utenkelig at en statsminister på trass skulle finne på å påføre landet varige, negative konsekvenser.

Mannen bak forslaget, Dominic Grieve, uttalte at han forventet samarbeid fra May sist uke, og ble noe overrasket da det første forslaget ble nedstemt. Han kritiserte også debattatmosfæren, og mener fornuftige resonnementer møtes med hysteri og galskap.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Bra vin på plastflaske finnes det?
Så skal du i parken, på fjelltur, i båten eller bare ikke ønsker å bære på tunge og klirrende glassflasker så er dette ditt beste alternativ på vinfronten så langt.
01:03
Publisert: