– Dette handler om å løse hverdagsproblemer. Hverdagen har endret seg for folk. Nå kommer regjeringen med forslag om å endre Vinmonopolets åpningstid slik at vi kan handle fram til 16 på lørdager, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H), som er medlem av helse- og omsorgskomiteen.

I dag kan Vinmonopolet ha åpent mellom klokken 8.30 og 15 på lørdager og dager før helligdager. Per september 2019 hadde alle Vinmonopolets 332 utsalg åpent på lørdager. De aller fleste av dem åpner klokka 10 og stenger klokka 15.

Står i regjeringsplattformen

I Granavolden-plattformen går det fram at regjeringen vil flytte rammene for Vinmonopolets åpningstid på lørdager til klokka 10 til 16.

– Handlemønsteret i befolkningen har endret seg. Forslaget om at Vinmonopolet kan holde åpent til klokken 16 gjenspeiler våre handlevaner. Samtidig ligger regjeringens alkoholpolitikk fast, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Åshild Bruun-Gundersen, sier til NTB at dette var et gjennomslag for Frp da satt i regjering.

– Det er bra at de viderefører vår politikk, men dette har tatt for lang tid. Nå ber vi om at saken behandles raskt i Stortinget, så forbrukerne kan få glede av denne liberaliseringen av alkohollovgivningen.

Kristelig Folkeparti er kjent for å kjempe mot liberaliseringen av alkoholpolitikken. Stortingsrepresentant og leder for helse- og omsorgskomiteen Geir Jørgen Bekkevold i partiet sier de nye åpningstidene ikke endrer på dette.

– Åpningstidene er ikke utvidet, de er forskjøvet. Dette er politikk som er forankret i Granavolden. Her fikk KrF gjennomslag for mye av KrFs restriktive alkoholpolitikk, og gjennomslag for at hovedlinjene for norsk alkoholpolitikk skal ligge fast. Det gjør de fortsatt. En kan alltid være trygg på at regjeringen vil føre en restriktiv alkoholpolitikk med KrF i regjering, der hensynet til de aller mest sårbare står i fokus, sier han til DN.

Bra for legitimiteten

Direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet Halvor Bing Lorentzen sier til DN at dette er et forslag de var klare for.

– Dette er kjent fra Granavolderklæringen, og en ting som er ventet. Vi er jo opptatt av å ha en god legitimitet i befolkningen, og legitimitet er knyttet til at vi kan levere på kundenes forventning til service, og i det ligger det at åpningstidene er tilpasset handlemønseteret kundene har.

Han understreker imidlertid at de ikke forventer at dette vil gjøre store utslag på resultatene til Vinmonopolet.

– Vi antar at det ikke vil få store konsekvenser for nordmenns totale alkoholkonsum, men at salget nok vil forskyve seg og spre seg mer. Santudig så må vi forskyve bemanningen med en time, så økonomisk vil det ikke nødvendigvis være spesielt gunstig for Vinmonopolet, sier han.

Dette skyldes at de ansatte ved Vinmonopolet har høyere timelønn mellom klokken 15.00 og 16.00 på lørdager enn de har mellom klokken 09.00 og 10.00(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.